A venezuelai védelmi miniszter szerint a katonaság kész fegyverrel megvédeni Madurót

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Vladimir Padrino venezuelai védelmi miniszter egy szerdai katonai eseményen azt mondta, készen állnak fegyverrel megvédeni az országot és Nicolás Maduro hivatalban lévő elnököt.

Balra Maduro, jobbra Padrino Naguanaguában január 27-én.Fotó: Marcelo Garcia/AFP

Padrino azt mondta:

„A fegyverek készen állnak arra, hogy megvédjék a hazát, és az egész Bolívari Nemzeti Fegyveres Erők (FANB) szabadelvű, bolívari és chávista szellemisége is megvan ahhoz, hogy erővel, hatalommal, misztikus erővel és katonai szellemben nekilásson a ránk háruló alkotmányos feladatnak.”

Padrino Maduro kíséretében megerősítette saját és mindazon egyenruhások hűségét a hivatalban lévő államfő iránt, akik szerinte egyetlen elnökként és a FANB főparancsnokaként ismerik el. Azt mondta, a katonai főparancsnokság elutasítja a puccsot és az árulást, utalva az ellenzéki többségű parlament által jóváhagyott törvényre, ami amnesztiát ígér azoknak a tiszteknek, akik megtagadnák a parancsot Madurótól.

A szerdai katonai eseményen felszólalt Remigio Ceballos, a FANB stratégiai műveleti parancsnoka is, aki szerint Kolumbiából és egyéb országokból „balszerencsét hoznak” Venezuelára. Ezt percekkel azután mondta, hogy a Caracas legnagyobb katonai létesítményének számító Fuerte Tiunában 2500 katona előtt mondott beszédében Maduro azt állította: Kolumbiában élő dezertőr katonák összeesküvést szőnek a venezuelai hadsereg megosztására és hatalma megdöntésére.

Maduro hatalma megingott, miután Juan Guaidó, az ellenzéki többségű parlament vezetője a múlt szerdán a hivatalban lévő államfő kormánya elleni egyik tüntetésen ideiglenes elnökké kiáltotta ki magát.

Guaidót az Egyesült Államok, illetve Latin-Amerika és Európa országainak nagy része is támogatásáról biztosította, míg Maduro puccsnak minősítette a történteket. Guaidó felszólította a katonákat, hogy álljanak a nép oldalára, de a venezuelai hadsereg vezetői egyelőre kitartanak Maduro mellett. Maduro és Guaidó most a fegyveres erők támogatását igyekszik megnyerni magának. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.