A venezuelai védelmi miniszter szerint a katonaság kész fegyverrel megvédeni Madurót

külföld
2019 január 30., 18:35
comments 172

Vladimir Padrino venezuelai védelmi miniszter egy szerdai katonai eseményen azt mondta, készen állnak fegyverrel megvédeni az országot és Nicolás Maduro hivatalban lévő elnököt.

Balra Maduro, jobbra Padrino Naguanaguában január 27-én.
photo_camera Balra Maduro, jobbra Padrino Naguanaguában január 27-én. Fotó: Marcelo Garcia/AFP

Padrino azt mondta:

„A fegyverek készen állnak arra, hogy megvédjék a hazát, és az egész Bolívari Nemzeti Fegyveres Erők (FANB) szabadelvű, bolívari és chávista szellemisége is megvan ahhoz, hogy erővel, hatalommal, misztikus erővel és katonai szellemben nekilásson a ránk háruló alkotmányos feladatnak.”

Padrino Maduro kíséretében megerősítette saját és mindazon egyenruhások hűségét a hivatalban lévő államfő iránt, akik szerinte egyetlen elnökként és a FANB főparancsnokaként ismerik el. Azt mondta, a katonai főparancsnokság elutasítja a puccsot és az árulást, utalva az ellenzéki többségű parlament által jóváhagyott törvényre, ami amnesztiát ígér azoknak a tiszteknek, akik megtagadnák a parancsot Madurótól.

A szerdai katonai eseményen felszólalt Remigio Ceballos, a FANB stratégiai műveleti parancsnoka is, aki szerint Kolumbiából és egyéb országokból „balszerencsét hoznak” Venezuelára. Ezt percekkel azután mondta, hogy a Caracas legnagyobb katonai létesítményének számító Fuerte Tiunában 2500 katona előtt mondott beszédében Maduro azt állította: Kolumbiában élő dezertőr katonák összeesküvést szőnek a venezuelai hadsereg megosztására és hatalma megdöntésére.

Maduro hatalma megingott, miután Juan Guaidó, az ellenzéki többségű parlament vezetője a múlt szerdán a hivatalban lévő államfő kormánya elleni egyik tüntetésen ideiglenes elnökké kiáltotta ki magát.

Guaidót az Egyesült Államok, illetve Latin-Amerika és Európa országainak nagy része is támogatásáról biztosította, míg Maduro puccsnak minősítette a történteket. Guaidó felszólította a katonákat, hogy álljanak a nép oldalára, de a venezuelai hadsereg vezetői egyelőre kitartanak Maduro mellett. Maduro és Guaidó most a fegyveres erők támogatását igyekszik megnyerni magának. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.