Összefüggő, 3-4 centi vastag jégtakaró alakult ki a Balaton nagyobb részén

balaton
2019 január 30., 19:02
comments 149

A Balaton nagyobb részén szerdára összefüggő, 3-4 centiméter vastag jégtakaró alakult ki, de általában töredezett, a parton helyenként jégtorlaszok is kialakultak – közölte Horváth Ákos, a siófoki obszervatórium vezetője az MTI-vel.

A meteorológus elmondta, főleg a Balaton déli partján alakultak ki turzások a törmelékes, összesodródott jégből.

A befagyott Balaton Balatonvilágosnál 2018. március 1-én.
photo_camera A befagyott Balaton Balatonvilágosnál 2018. március 1-jén Fotó: Mónus Márton/MTI/MTVA

A vékony jégtakaró kifejezetten rossz állagú, töredezett, repedezett, Siófok környékén egészen biztosan alkalmatlan a sportolásra. A nyílt vízen kialakult jégtakaró nem bírja el az embert.

Horváth szerint csütörtök hajnalra tovább hízik a jég, de péntektől délies, melegebb levegő érkezik a térségbe, és bár ez várhatóan még nem töri fel a tó jegét, a szombaton érkező, csapadékot hozó erősebb szél már megteheti.

Az előrejelzések szerint a Balaton térségében vasárnaptól hétfőre virradóan hidegfrontra lehet számítani, aminek a szele – ha a tó jégtakarója feltörik – a déli parton torlaszokat alakíthat ki a jégtáblákból. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.