Vége a sztrájknak, megállapodott az Audi és a szakszervezet

2019 január 30., szerda 16:48
462

Megállapodott szerda délután az Audi Hungaria Zrt. és az Audi Hungária Független Szakszervezet az idei évi bérekről – közölte a cég az MTI-vel.

Az AHFSZ azt írja, a megállapodás szerint a sztrájk három területen szerda délután 6-kor, a többi területen este 8-kor ér véget.

A megállapodás értelmében a 2019-es alapbéremelés 18 százalék, minimum 75 ezer forint, és május 1-től minden munkavállalónak minden hónapban legalább egy teljes szabad hétvége jár, a választható béren kívüli juttatás mértékét pedig 400 ezer forintra emelik idén, és ez az érték marad 2020-ban is.

Illusztráció: Daniel Kalker/dpa Picture-Alliance/AFP

Az AHFSZ felhívására a győri Audi-gyár dolgozói a múlt csütörtökön léptek egyhetes sztrájkba. A legfőbb követelésük a 18 százalékos béremelés volt 2019-re, és a többi közép- és kelet-európai gyár dolgozóiéhoz hasonló bért akartak. (A cég 2 év alatt 20 százalékos béremelést javasolt.)

A napi.hu reggel azt írta: az Audi ingolstadti üzeme mellett legalább három Győr környéki beszállítónál szünetel is leállt a termelés a sztrájk miatt felfüggesztette tevékenységét a Lear Corporation Hungary Kft. autóüléseket készítő és a Rehau-Automotive Kft. lökhárítógyártó-üzem, de az Audi logisztikai partnereinél, köztük a Syncreon Hungary Kft.-nél is szünetelt a munka.

Parrach László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke kedd este még azzal érvelt, hogy Németországban az autóipar nincs jó helyzetben, lassul, a német szakszervezetek pedig abban érdekeltek, hogy meggyőzzék a munkaadókat, hogy visszavigyék a termelést Németországba. „Mi pedig, ha úgy tetszik, ehhez érveket adunk. Úgyhogy nem a legszerencsésebb a sztrájknak a pillanata” – mondta. Parragh értelmetlennek nevezte, hogy a Audinál dolgozók szakszervezete összehasonlította a magyar dolgozók bérét a vállalatcsoporton belül a németekével és a csehekével, és ha a német béreknek megfelelő fizetést kapnának, akkor nem hoznák ide a termelést. „Annak az oka, hogy a termelés részben Magyarországon van, az lényegében abból indul, hogy a magyar bérek alacsonyabbak. Ezt el kell fogadni. Ez lehet, hogy nem tetszik, de még mindig jobb, mintha nem lenne itt ilyen típusú termelés” – mondta. (24)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt