Legalább nyolc halottja van a brutális télnek az Egyesült Államokban

külföld
2019 január 31., 05:24
comments 76

Mínusz 36°C-ot mértek szerdán az észak-dakotai Fargóban, a majd hárommillió lakosú Chicagóban pedig mínusz 33-at, jelentette a New York Times. Az Egyesült Államok észak felől nyitott, középnyugati területeire betört egy sarki ciklon, rendkívüli hideget és nagy havazásokat okozva.

New Yorkban még olyan is akadt, aki biciklire pattant. Az ország középnyugati vidékein senkinek se ajánlják, hogy kilépjen otthonából a kint tomboló mínusz 30 fokba.
photo_camera New Yorkban még olyan is akadt, aki biciklire pattant. Az ország középnyugati vidékein senkinek se ajánlják, hogy kilépjen otthonából a kint tomboló mínusz 30 fokba. Fotó: Drew Angerer/AFP

Donald Trump, aki rendszeresen összekeveri az időjárást a klímával az ilyen hideg napokon előszeretettel szokott hülyeségeket tweetelni a globális felmelegedésről, úgyhogy jegyezzük meg: ezt a jelenséget is a klímaváltozás, a sarkvidék felmelegedése okozza.

Vagyis most azért van pokoli hideg az Egyesült Államokban, mert a klíma váltoban van, és egyre gyakoribbá válnak a hasonló szélsőségek. A rettentetes amerikai hideggel párhuzamosan a világ másik felén rekkenő hőség tombol, a BBC Pidgin csodás megfogalmazásában "Ausztráliában most extrém meleg van, rekordok dőlnek, és rengeteg ló, denevér, és hal pusztult el".

De térjünk vissza az Egyesült Államokra, ahol az északi jeges levegő betörése a New York Times értesülései szerint már legalább nyolc ember halálát okozta - köztük egy férfiét, aki hólapátolás közben esett össze, majd fagyott halálra milwaukee-i garázsában.

A lap szerint bár a középnyugaton élők ugyan szokva vannak a rendkívül változékony, rossz időjáráshoz, most mégis otthonaikban rekedtek, ahol az ablakaik még belül is befagynak. A helyzet komolyságára jellemző, hogy Wisconsinban még a sörszállító kamionokat is leállították, tartva attól, hogy befagyna az áru. Az egészségügyi hatóságok senkinek se ajánlják, hogy kilépjen az utcára, mert a rendkívül hideg levegő azonnal fagyást okozhat a fedetlen bőrfelületeken.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.