Legalább nyolc halottja van a brutális télnek az Egyesült Államokban

külföld
2019 január 31., 5:24
comments 76

Mínusz 36°C-ot mértek szerdán az észak-dakotai Fargóban, a majd hárommillió lakosú Chicagóban pedig mínusz 33-at, jelentette a New York Times. Az Egyesült Államok észak felől nyitott, középnyugati területeire betört egy sarki ciklon, rendkívüli hideget és nagy havazásokat okozva.

photo_camera New Yorkban még olyan is akadt, aki biciklire pattant. Az ország középnyugati vidékein senkinek se ajánlják, hogy kilépjen otthonából a kint tomboló mínusz 30 fokba. Fotó: Drew Angerer/AFP

Donald Trump, aki rendszeresen összekeveri az időjárást a klímával az ilyen hideg napokon előszeretettel szokott hülyeségeket tweetelni a globális felmelegedésről, úgyhogy jegyezzük meg: ezt a jelenséget is a klímaváltozás, a sarkvidék felmelegedése okozza.

Vagyis most azért van pokoli hideg az Egyesült Államokban, mert a klíma váltoban van, és egyre gyakoribbá válnak a hasonló szélsőségek. A rettentetes amerikai hideggel párhuzamosan a világ másik felén rekkenő hőség tombol, a BBC Pidgin csodás megfogalmazásában "Ausztráliában most extrém meleg van, rekordok dőlnek, és rengeteg ló, denevér, és hal pusztult el".

De térjünk vissza az Egyesült Államokra, ahol az északi jeges levegő betörése a New York Times értesülései szerint már legalább nyolc ember halálát okozta - köztük egy férfiét, aki hólapátolás közben esett össze, majd fagyott halálra milwaukee-i garázsában.

A lap szerint bár a középnyugaton élők ugyan szokva vannak a rendkívül változékony, rossz időjáráshoz, most mégis otthonaikban rekedtek, ahol az ablakaik még belül is befagynak. A helyzet komolyságára jellemző, hogy Wisconsinban még a sörszállító kamionokat is leállították, tartva attól, hogy befagyna az áru. Az egészségügyi hatóságok senkinek se ajánlják, hogy kilépjen az utcára, mert a rendkívül hideg levegő azonnal fagyást okozhat a fedetlen bőrfelületeken.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt