Reuters: Venezuela 15 tonna aranyat akar eladni az Egyesült Arab Emírségeknek

külföld
2019 január 31., 22:24
comments 80

Venezuela tizenöt tonna aranyat készül eladni központi bankjában őrzött tartalékából az Egyesült Arab Emírségeknek – közölte névtelenül egy, az ügyre rálátó tisztségviselő a Reutersszel.

Az illetékes szerint a napokban várható tranzakció célja, hogy a súlyos gazdasági válsággal küzdő Venezuela fenntarthassa a fizetőképességét, a nemesfém ellenértékét az ország euróban kérte.

A caracasi vezetés tervei szerint összesen 29 tonna aranyat adnának el február végéig. Novemberi adatok szerint Venezuela összesen 132 tonna aranytartalékkal rendelkezik a központi bankja széfjeiben és letétben az angol központi banknál (Bank of England).

A Bloomberg hírügynökség a múlt hét végén jelentette, hogy Nicolás Maduro elnök kb. 1,3 milliárd dollár értékű aranyat akart kivenni az angol központi bankból, de a bank vezetői ezt megtagadták tőle.

Nicolas Maduro venezuelai elnök
photo_camera Nicolas Maduro venezuelai elnök Fotó: Federico Parra/AFP

A tisztségviselő azt mondta, a venezuelai aranytartalékok kiárusítása január 26-án kezdődött 3 tonna nemesfém eladásával, és tavaly 900 millió dollárnyi finomítatlan aranyat adtak el Törökországnak és az Egyesült Arab Emírségeknek.

Nicolás Maduro kormányának az olajkitermelés csökkenése és a legújabb amerikai szankciók miatt komoly nehézségei vannak a Venezuelába hatalmas összegeket befektető Kína és Oroszország által nyújtott kölcsönök visszafizetésével. Erre tekintettel megfigyelők azt találgatják, hogy az orosz Nordwind Airlines egy Boeing 777 típusú utasszállítójának Moszkvából Caracasba érkezése vajon annak a jele-e, hogy a Maduro-kormány elkezdte az ország aranytartalékait kivinni külföldre. A hírügynökség szerint bár az orosz utasszállító szerdán elhagyta Venezuelát, közben érkezett egy Boeing 757-es orosz teherszállító repülőgép a caracasi repülőtérre.

A latin-amerikai országban emellett hatalmi harc zajlik Maduro és a magát a múlt héten Venezuela ideiglenes elnökévé nyilvánító Juan Guaidó között, és amíg Oroszország mellett Kína és például Törökország is Madurót támogatja, addig az Egyesült Államokkal és az EU-val az élen sok (köztük számos latin-amerikai) ország az ellenzéki politikust ismerte el új elnöknek. (Akadnak semleges államok is.)

Marco Rubio republikánus szenátor csütörtökön Twitter-üzenetben figyelmeztette az emírségek washingtoni nagykövetségét, hogy szankciós listára kerülnek azok, akik venezuelai aranyat szállítanak ki a latin-amerikai országból. (Reuters/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.