Reuters: Venezuela 15 tonna aranyat akar eladni az Egyesült Arab Emírségeknek

Több 444 videó?
Szeretném

Venezuela tizenöt tonna aranyat készül eladni központi bankjában őrzött tartalékából az Egyesült Arab Emírségeknek – közölte névtelenül egy, az ügyre rálátó tisztségviselő a Reutersszel.

Az illetékes szerint a napokban várható tranzakció célja, hogy a súlyos gazdasági válsággal küzdő Venezuela fenntarthassa a fizetőképességét, a nemesfém ellenértékét az ország euróban kérte.

A caracasi vezetés tervei szerint összesen 29 tonna aranyat adnának el február végéig. Novemberi adatok szerint Venezuela összesen 132 tonna aranytartalékkal rendelkezik a központi bankja széfjeiben és letétben az angol központi banknál (Bank of England).

A Bloomberg hírügynökség a múlt hét végén jelentette, hogy Nicolás Maduro elnök kb. 1,3 milliárd dollár értékű aranyat akart kivenni az angol központi bankból, de a bank vezetői ezt megtagadták tőle.

Nicolas Maduro venezuelai elnökFotó: Federico Parra/AFP

A tisztségviselő azt mondta, a venezuelai aranytartalékok kiárusítása január 26-án kezdődött 3 tonna nemesfém eladásával, és tavaly 900 millió dollárnyi finomítatlan aranyat adtak el Törökországnak és az Egyesült Arab Emírségeknek.

Nicolás Maduro kormányának az olajkitermelés csökkenése és a legújabb amerikai szankciók miatt komoly nehézségei vannak a Venezuelába hatalmas összegeket befektető Kína és Oroszország által nyújtott kölcsönök visszafizetésével. Erre tekintettel megfigyelők azt találgatják, hogy az orosz Nordwind Airlines egy Boeing 777 típusú utasszállítójának Moszkvából Caracasba érkezése vajon annak a jele-e, hogy a Maduro-kormány elkezdte az ország aranytartalékait kivinni külföldre. A hírügynökség szerint bár az orosz utasszállító szerdán elhagyta Venezuelát, közben érkezett egy Boeing 757-es orosz teherszállító repülőgép a caracasi repülőtérre.

A latin-amerikai országban emellett hatalmi harc zajlik Maduro és a magát a múlt héten Venezuela ideiglenes elnökévé nyilvánító Juan Guaidó között, és amíg Oroszország mellett Kína és például Törökország is Madurót támogatja, addig az Egyesült Államokkal és az EU-val az élen sok (köztük számos latin-amerikai) ország az ellenzéki politikust ismerte el új elnöknek. (Akadnak semleges államok is.)

Marco Rubio republikánus szenátor csütörtökön Twitter-üzenetben figyelmeztette az emírségek washingtoni nagykövetségét, hogy szankciós listára kerülnek azok, akik venezuelai aranyat szállítanak ki a latin-amerikai országból. (Reuters/MTI)