Az ÁSZ úgy látja, hogy a Jobbik az önmegszüntetéssel is rájuk akar nyomást gyakorolni

2019 február 1., péntek 18:12
631

Péntek délután az Állami Számvevőszék (ÁSZ) közleményben reagált arra, hogy  Sneider Tamás, a Jobbik elnöke rendkívüli kongresszust hívott össze, amin a rájuk kiszabott bírságok miatt még a párt megszüntetése is felvetődik.

Az ÁSZ csütörtökön közzétett jelentésében, amiben a Jobbik 2018-as gazdálkodását vizsgálta, 136 millió forintra büntette a Jobbikot, és ugyanennyivel csökkentette a pártnak járó állami támogatást is.  Ezzel együtt a Jobbiknak már közel egymilliárd forintot kellene kifizetnie. Erről Sneider megjegyezte, hogy „a lehetetlenség kategóriája”. 

Az ÁSZ szerint a Jobbik politikai nyomásgyakorlással próbálja befolyásolni a törvényi előírások alapján végzett ellenőrzési tevékenységüket, és vádaskodásnak minősítette, majd visszautasította a Sneider Tamás pénteki sajtótájékoztatóján elhangzottakat.

Az ÁSZ közleményében azt írta, hogy megdöbbenéssel tapasztalták, hogy Sneider Tamás, a Jobbik elnöke, az Országgyűlés alelnöke, valamint a párt parlamenti frakciója„ politikai nyomásgyakorlással próbálja befolyásolni az Országgyűlés független pénzügyi-gazdasági ellenőrző szervének, törvényi előírások alapján végzett ellenőrzési tevékenységét”. "Az ÁSZ javasolja Sneider Tamásnak, hogy „az Állami Számvevőszék rágalmazása, valamint a közvélemény folyamatos félrevezetése helyett, vállalja a felelősséget az ÁSZ által megállapított, teljesen nyilvánvaló szabálytalanságokért".

Az ÁSZ azzal vádolja a Jobbikot, hogy tiltott támogatást használt fel kampánya finanszírozására. És szerintük a Jobbik elnöke az ÁSZ jelentéstervezetére megküldött észrevételében sem tudta megalapozottan cáfolni az ÁSZ tényeken alapuló megállapításait. A számvevőszék szerint a Jobbik 136,4 millió forint tiltott támogatást fogadott el a kampányban. (via MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt