Az ÁSZ úgy látja, hogy a Jobbik az önmegszüntetéssel is rájuk akar nyomást gyakorolni

Péntek délután az Állami Számvevőszék (ÁSZ) közleményben reagált arra, hogy  Sneider Tamás, a Jobbik elnöke rendkívüli kongresszust hívott össze, amin a rájuk kiszabott bírságok miatt még a párt megszüntetése is felvetődik.

Az ÁSZ csütörtökön közzétett jelentésében, amiben a Jobbik 2018-as gazdálkodását vizsgálta, 136 millió forintra büntette a Jobbikot, és ugyanennyivel csökkentette a pártnak járó állami támogatást is.  Ezzel együtt a Jobbiknak már közel egymilliárd forintot kellene kifizetnie. Erről Sneider megjegyezte, hogy „a lehetetlenség kategóriája”. 

Az ÁSZ szerint a Jobbik politikai nyomásgyakorlással próbálja befolyásolni a törvényi előírások alapján végzett ellenőrzési tevékenységüket, és vádaskodásnak minősítette, majd visszautasította a Sneider Tamás pénteki sajtótájékoztatóján elhangzottakat.

Az ÁSZ közleményében azt írta, hogy megdöbbenéssel tapasztalták, hogy Sneider Tamás, a Jobbik elnöke, az Országgyűlés alelnöke, valamint a párt parlamenti frakciója„ politikai nyomásgyakorlással próbálja befolyásolni az Országgyűlés független pénzügyi-gazdasági ellenőrző szervének, törvényi előírások alapján végzett ellenőrzési tevékenységét”. "Az ÁSZ javasolja Sneider Tamásnak, hogy „az Állami Számvevőszék rágalmazása, valamint a közvélemény folyamatos félrevezetése helyett, vállalja a felelősséget az ÁSZ által megállapított, teljesen nyilvánvaló szabálytalanságokért".

Az ÁSZ azzal vádolja a Jobbikot, hogy tiltott támogatást használt fel kampánya finanszírozására. És szerintük a Jobbik elnöke az ÁSZ jelentéstervezetére megküldött észrevételében sem tudta megalapozottan cáfolni az ÁSZ tényeken alapuló megállapításait. A számvevőszék szerint a Jobbik 136,4 millió forint tiltott támogatást fogadott el a kampányban. (via MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.