Az ÁSZ úgy látja, hogy a Jobbik az önmegszüntetéssel is rájuk akar nyomást gyakorolni

POLITIKA
2019 február 01., 18:12
comments 622

Péntek délután az Állami Számvevőszék (ÁSZ) közleményben reagált arra, hogy  Sneider Tamás, a Jobbik elnöke rendkívüli kongresszust hívott össze, amin a rájuk kiszabott bírságok miatt még a párt megszüntetése is felvetődik.

link Forrás

Az ÁSZ csütörtökön közzétett jelentésében, amiben a Jobbik 2018-as gazdálkodását vizsgálta, 136 millió forintra büntette a Jobbikot, és ugyanennyivel csökkentette a pártnak járó állami támogatást is.  Ezzel együtt a Jobbiknak már közel egymilliárd forintot kellene kifizetnie. Erről Sneider megjegyezte, hogy „a lehetetlenség kategóriája”. 

Az ÁSZ szerint a Jobbik politikai nyomásgyakorlással próbálja befolyásolni a törvényi előírások alapján végzett ellenőrzési tevékenységüket, és vádaskodásnak minősítette, majd visszautasította a Sneider Tamás pénteki sajtótájékoztatóján elhangzottakat.

Az ÁSZ közleményében azt írta, hogy megdöbbenéssel tapasztalták, hogy Sneider Tamás, a Jobbik elnöke, az Országgyűlés alelnöke, valamint a párt parlamenti frakciója„ politikai nyomásgyakorlással próbálja befolyásolni az Országgyűlés független pénzügyi-gazdasági ellenőrző szervének, törvényi előírások alapján végzett ellenőrzési tevékenységét”. "Az ÁSZ javasolja Sneider Tamásnak, hogy „az Állami Számvevőszék rágalmazása, valamint a közvélemény folyamatos félrevezetése helyett, vállalja a felelősséget az ÁSZ által megállapított, teljesen nyilvánvaló szabálytalanságokért".

Az ÁSZ azzal vádolja a Jobbikot, hogy tiltott támogatást használt fel kampánya finanszírozására. És szerintük a Jobbik elnöke az ÁSZ jelentéstervezetére megküldött észrevételében sem tudta megalapozottan cáfolni az ÁSZ tényeken alapuló megállapításait. A számvevőszék szerint a Jobbik 136,4 millió forint tiltott támogatást fogadott el a kampányban. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.