Az Egyesült Államok az oroszok miatt felmondja a közepes és rövid hatótávolságú nukleáris rakétákat korlátozó szerződést

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter pénteken bejelentette, hogy az Egyesült Államok megkezdi az INF-egyezményből való kivonulás folyamatát, és már szombattól felfüggeszti a közepes és rövid hatótávolságú nukleáris eszközök felszámolásáról szóló szerződésből eredő kötelezettségvállalásait. Donald Trump elnök is ilyen értelmű nyilatkozatot adott ki.

Az INF-szerződést 1987-ben írta alá az Egyesült Államok és az akkori Szovjetunió Az egyezmény a szárazföldi indítású, hagyományos és nukleáris robbanótöltetekkel felszerelt közepes (500-5500 kilométeres) hatótávolságú ballisztikus rakéták és manőverező robotrepülőgépek megsemmisítéséről rendelkezett. A szerződés, amely mérföldkő volt a hidegháború lezárásában, megtiltotta az ilyen eszközök gyártását, birtoklását és tesztelését.

Mike PompeoFotó: Eric Baradat/AFP

Az erről szóló közleményében Donald Trump pedig úgy fogalmazott: a kivonulás hat hónapon belül befejeződik, hacsak Oroszország nem tér vissza a szerződés teljesítéséhez, „megsemmisítve az egyezményt sértő minden rakétáját, rakétaindítóját és a hozzájuk tartozó berendezést”. 

Az elnök figyelmeztette Oroszországot arra is, hogy szerinte Kína előnyt akar kovácsolni magának az INF-szerződésből a saját rakétakapacitásainak megnövelésére. 

Nem lehetünk mi az az egyetlen ország a világon, amelyet ez a szerződés egyoldalúan korlátoz. Tovább folytatjuk katonai válaszlehetőségeink kidolgozását és a NATO-val és szövetségeseinkkel közösen dolgozunk majd azon, hogy megakadályozzuk, Oroszország bármilyen katonai előnyt is kovácsoljon törvényellenes viselkedésével" - írta az elnök a közleményében. 

A nyilatkozatot percekkel azután adta ki a Fehér Ház, hogy a külügyminisztériumban tartott sajtóértekezleten Mike Pompeo bejelentette az amerikai kormány döntését. „Oroszország éveken keresztül lelkiismeret-furdalás nélkül megsértette a közepes hatótávolságú nukleáris erőkről szóló szerződést” - fogalmazott az amerikai külügyminiszter. Pompeo azt hangoztatta: a szerződés megsértésével „Oroszország európaiak és amerikaiak millióit sodorja nagyobb veszélybe”, ezért „kötelességünk erre megfelelő választ adni”. 

Erre reagálva a NATO közölte, hogy az Egyesült Államok NATO- szövetségesei „teljes mértékben támogatják” a közepes és rövid hatótávolságú, szárazföldi indítású nukleáris eszközökről szóló (INF) szerződéssel kapcsolatos amerikai fellépést, amely szerint az egyezmény orosz megértése miatt Washington szombattól felfüggeszti az megállapodásból eredő kötelezettségeinek teljesítését. A NATO a nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy Oroszország megsérti az INF-megállapodás rendelkezéseit.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő közölte: Oroszország fenntartja a jogot a megfelelő válaszlépésekre abban az esetben, ha az Egyesült Államok kilép az INF-szerződésből.

Angela Merkel német kancellár pedig további tárgyalásokat szorgalmaz az INF-szerződésről a német kancellár. Azt mondta, Németország arra fogja kihasználni a hat hónapos átmeneti időszakot, hogy ezalatt folytassanak további tárgyalásokat az egyezményről. „Mindent megteszünk a további tárgyalások érdekében... Az világos, hogy Oroszország megsérti a szerződést... Fontos, hogy nyitva tartsuk a tárgyalások lehetőségét” - mondta Merkel. Szerinte Oroszország kihasználhatja ezt az időszakot arra, hogy megfelelően járjon el, és elkerülje, hogy megszűnjön a szerződés.

Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főmegbízottja az uniós külügyminiszterek pénteki informális tanácskozása után tartott sajtótájékoztatón újságírói kérdésre válaszolva az INF-szerződéssel kapcsolatban felszólította a feleket, ne mondják fel az egyezményt. Kifejtette: „Nem szeretnénk, ha Európa ismét hadszíntérré vagy olyan helyszínné válna, ahol más nagyhatalmak ütköznek meg egymással”. (Reuters/MTI)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.