Az előző hónap volt Ausztrália történelmének legmelegebbje

időjárás
2019 február 01., 05:11
comments 36

Hivatalosan is 2019 januárja volt Ausztrália valaha feljegyzett legforróbb hónapja - erősítette meg pénteken az Ausztrál Meteorológiai Hivatal.

Amióta a hőmérsékleti adatokat nyilvántartják, ez volt az első hónap, hogy a középhőmérséklet meghaladta a 30 Celsius-fokot. 2018 egyébként az ország történetének harmadik legmelegebb éve volt; csak 2005 és 2013 előzte meg.

Közben viszont az ország északi részén a monszun miatt özönvízszerű esőzés pusztít. Ausztrália északkeleti részén, a Queensland államban fekvő Townville városát katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánították, a helyieknek pedig utasításba adták, hogy hagyják el otthonaikat, és húzódjanak biztonságba. Annastacia Palaszczuk queenslandi miniszterelnök utasítására a helyi iskolák és óvodák sem nyitottak ki pénteken. A tömegközlekedés is csak csökkentett üzemben működik.

A rendőrség tudatta: több embert ki kellett menekíteni otthonaikból, mert az esőzések miatt két helyen is földcsuszamlás volt. A várost az esőzés elvágta a külvilágtól. Halálesetről egyelőre nem érkezett hír. A helyi tanács beszámolója szerint eddig 25 ezer homokzsákot helyeztek ki az árvízi védekezés részeként, és pénteken további 18 ezer zsákot szállítanak ki oda, ahol szükség van rájuk. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.