J.D. Salinger családja megjelenteti az író kiadatlan műveit

irodalom
2019 február 01., 22:17
comments 190

A Zabhegyező szerzőjének fia a Guardiannek megerősítette, hogy J.D. Salinger kiadatlan műveinek sajtó alá rendezésén dolgoznak. Salinger utolsó novelláját 1965-ben publikálta, utána még évtizedekig írt, de soha semmit nem adott ki. Az amerikai modern irodalom klasszikusának számító szerző 2010-ben halt meg.

JD Salinger
photo_camera J.D. Salinger Fotó: Archives-Zephyr/leemage

Fia, Matt Salinger most a Guardiannek adott interjújában elmondta, hogy apja sosem hagyta abba az írást, és a tervek szerint mindent kiadnak, amit csak valaha alkotott. Matt egyelőre nem árult el semmit a történetekről, de valószínűleg van olyan, ami a Glass családról szól, akik gyakran szerepeltek Salinger történeteiben (Franny és Zooey; Magasabbra a tetőt, ácsok / Seymour: Bemutatás).

Elárulta azt is, hogy ő és apja özvegye, Colleen O’Neill, akivel közösen gondozzák az örökséget, már 2011 óta dolgoznak az anyagon, de az még nincs kész a publikálásra. Hozzátette, hogy az anyag mennyisége miatt lassan haladnak: „Olyan valakiről van szó, aki 50 éven át úgy írt, hogy nem jelentetett meg semmit, szóval sok anyag”. Tehát valószínűleg még sokáig eltart a munka, Matt Salinger abban azért bízik, hogy egy évtized alatt végeznek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.