Meghalt Stewart Adams vegyész, az ibuprofén felfedezője

95 éves korában meghalt Dr. Stewart Adams vegyész, az ibuprofén nevű nemszteroid gyulladásgátlószer felfedezője. Az ibuprofént a mai napig egy rakás ember fogyasztja, ugyanis gyulladásgátló, valamint láz- ás fájdalomcsillapító hatása van. Találunk ilyet itthon az Advilban, az Algoflexben, a Nurofenben, de még a Rinathiolban is.

Stewart Adams 1923-ben született az angliai Northamptonshire-ben, és 15 évesen, 1939-ben ott is hagyta az iskolát, hogy dolgozgasson: segédnek szegődött a Boots-patikalánc egyik üzletébe. Itt a főnöke észrevette, hogy Adams-et érdekli a gyógyszerészet, ezért a cég finanszírozta a gyerek további képzését.

Az egyetem után már a Boots fejlesztési részlegén kapott munkát, ahol újfajta fájdalomcsillapítókat kerestek. A helyzet nem volt rózsás, a cég kutatólaborjainak többsége elpusztult a háborúban, így az infrastruktúra sokáig nem volt megfelelő az elmélyült kutatáshoz.

Az ibuprofén maga 1961-re lett kész, Adams először a saját másnaposságát kezelte hatékonyan a szerrel, ami el is mulasztotta a fejfájását. (Daily Mail)