Románia 2024-re bevezetné az eurót

gazdaság
2019 február 01., 10:02
comments 118

Viorica Dancila román miniszterelnök bejelentette, hogy a napokban benyújtják az Európai Biztosságnak az euró 2024-es romániai bevezetésének akciótervét, benne a pontos határidőkkel. Florin Georgescu, a Romániai Nemzeti Bank kormányzóhelyettese egy konferencián pedig épp a miniszterelnöki bejelentés napján érvelt az euró bevezetése mellett, ezzel ugyanis szerinte több tőke áramlik majd Romániába, és fenntarthatóbbá válik a gazdasági növekedés, ráadásul várhatóan a bérek is nőni fognak.

A román jegybankárok eddig inkább az euró túl korai bevezetésétől óvtak, az ugyanis komoly károkat is okozhat a román gazdaságnak. Igaz, a 2024 nem különösebben ambiciózus cél, Bulgária például már 2022 januárjára tervezi az euró bevezetését, igaz, nekik ez kevesebb kihívással is jár, a leva árfolyama ugyanis évek óta az euróhoz van rögzítve. (Romania-Insider)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.