Uránt kínálhattak aukcióra a neten Japánban

külföld
2019 február 01., 05:26
comments 38

A Yahoon még 2017-ben megjelent egy árverés, amiben egy üvegcsőben lévő anyagra lehetett alkudozni, és az anyag az eladó leírása szerint „99.9% urán” volt. A japán rendőrség az eladót és a licitálókat is kihallgatta.

A japán Kyodo Hírügynökség szerint az üveg hatósági tesztjei alapján a fiolában lévő anyag valóban radioaktív volt. Sajtóértesülések szerint az üvegben szegényített urán vagy uránpor lehetett, de hatósági megerősítés nem érkezett ezekre az információkra.

Az eladó azzal védekezett, hogy az anyagot nem Japánban vette, és érthető is, hogy ezt teszi, Japánban ugyanis a radioaktív anyagokkal való kereskedelem 1 éves börtönt is érhet.

A fiola végül egyébként nem talált vevőre a Yahoon, a japán hatóságok ugyanis jelentkeztek a cégnél, ami erre leállította az árverést, és minden adatot átadott a rendőrségnek. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.