Nem tűrjük tovább, hogy az Anyákat, a Lányainkat a földre kényszerítsék! Itt az ideje észhez térni!

Egészségügy
2019 február 02., 15:50

"Nem tűrjük tovább, hogy az Anyákat, a Lányainkat a földre kényszerítsék! Itt az ideje észhez térnie mindenkinek! Ez így nem maradhat!" 

- fakadt ki a 444-nek eljuttatott nyíltt levelében Orosvári Zsolt, a "Ágyat az anyukáknak" nevű jótékonysági akció kitalálója.

Elképesztő sikert ért el tavaly december eleje óta Orosvári, az a Fejér megyei férfi, akinek a történetéről mi írtunk először ebben a cikkben: a családapa azért kezdett önkéntes jótékonysági akcióba, mert amikor 2018. őszén a kislánya egy kontrollvizsgálat miatt a kórházban aludt, az apa azzal szembesült, hogy akinek nem fizetős szobában gyógyul a gyereke, mint neki, az kénytelen a földön aludni mellette, sőt olyan anyát is látott, akinek álmában megégette az arcát a radiátor forró csöve.

Orosvári ezek után az Anyák az anyákért alapítvánnyal összefogva online gyűjtésbe kezdett, miközben letárgyalta egy forgalmazóval, hogy kedvezménnyel vásárolhasson tőlük nagy mennyiségben tábori ágyakat, hogy azokat később szétosztogassa a rászoruló kórházi osztályok között. Előbb csak Fejér megyét célozta volna meg, de hamar kiderült, hogy a probléma országos.

Pár konkrét példa, ráadásul az elvileg sokkal jobban ellátott fővárosból.

Így alszik egy anya a Heim Pál kórházban:

Ez pedig a SOTE Bókay utcai kórházában kórházban lefotózott "ágy":

A 444 tudomása szerint február első hétvégéjéig durván 4 millió 800 ezer forintot sikerült gyűjteniük, amiből majdnem kerek 4 millióért vettek eddig ágyakat, amikből eddig több, mint 300 darabot osztottak szét vidéki és fővárosi magyar kórházak között. Az ágyak kiszállítása hétfőn folyatódik, a héten el fognak jutni a 350. kiosztott példányig.

A magyar állam, azon belül az egészségügyet felügyelő EMMI az akció kezdetén válaszolni sem volt hajlandó az önkéntesek megkereséseire. 

Orosvári elbeszélése szerint ez csak azután változott meg, hogy a Facebookra elkezdett szívszorító fotókat posztolni az embertelen körülményekről, miközben személy szerint intézett szóbeli kihívást az EMMI vezetői felé. Orosvári első körben annyit szeretett volna elérni, hogy az EMMI az illetékes osztályok főnővéreinek segítségével gyűjtse össze, hogy melyik kórháznak hány vendégágyra lenne igénye. A jó értelemben vett személyeskedés végül eredményesnek bizonyult, és tudomásunk szerint január utolsó hetében meg is érkezett egy Excel-táblázat az EMMI-től, benne az országos igényekkel. Orosvári és a vele szövetkező Anyák az anyákért alapítvány most dolgozza fel ezt.

Igen, jól érted: a magyar állam, hiába folyik hónapok óta az akció, és hiába derült ki, hogy néhány millió forintból milyen nagy eredményeket lehet elérni ezen a fronton, mostanáig nulla forinttal és egy táblázattal járult hozzá az embertelen helyzet felszámolásához.

Orosvári ezért azt szeretné, hogy a minisztérium legalább azt intézze el, hogy valamilyen formában visszakaphassák az ágyakra kifizetett összeg áfáját, hogy abból újabb ágyakat vehessenek, de persze annak is örülne, ha a tárca az áfának megfelelő összegből maga venne ágyakat.

"Az akció során szerzett tapasztalataim alapján állíthatom, hogy a gyermekosztályok nagy részén katasztrofális állapotok vannak, és nagyon sok ágyra lenne még szükség. De nemcsak arra. Aki teheti, segítse a helyi osztályokat törölközőkkel, lázmérőkkel és további felszerelésekkel (ezzel kapcsolatban mindenki a saját lakóhelyén tud érdeklődni)"

- írta Orosvári.

A férfi a szolidaritás remek példáival találkozott az akciója kezdete óta. Egy budapesti filmgyár varrodájának dolgozói például olyan, sterilizálható kis ingecskéket varrnak, amiket műtét után viselnek a gyerekek, merthogy ezek is hiánycikknek számítanak a gyerekosztályokon. 

Bár a legtöbb helyen nagyon örültek a civil segítségnek, Orosvári azt sem hallgatja el, hogy akadt, ahol "a meggyőzés erősebb eszközeit kellett bevetnie", hogy az adott kórház vezetése ne utasítsa el a segítséget. 

"Még most is vannak olyan intézményvezetők, akik elutasítják a segítséget. Nekik majd a gyermekek szüleivel kell elszámolniuk!"

- mondja a férfi.


Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.