A Fidesz szerint az előválasztásnak az a tanulsága, hogy a budapestiek nem kérnek a bevándorláspárti politikából

Több 444 videó?
Szeretném

A Fidesz-KDNP szerint hatalmas kudarccal ért fel a baloldali főpolgármester-jelölti előválasztás - közölte Borbély Lénárd, Csepel polgármestere az MTI-vel, miután kiderült Karácsony Gergely győzelme. A kormánypárti politikus szerint az előválasztás „totális érdektelenségbe fulladt, mert alig több mint 34 ezer ember, vagyis a budapestiek mintegy 2 százaléka vett részt a szavazáson.”

Az nem világos, hogy a polgármester úr hogyan számol. A szervezők szerint az előválasztáson leadott érvényes szavazatok száma 34.133, ami a legutóbbi polgármester-választáson a névjegyzékben szereplő 1.402.371 szavazónak a 2,4 százaléka. De ennél némileg több értelme lenne az érvényes 2014-es szavazatokat nézni, aminek ez az 5,8 százaléka. Ha a mostani előválasztáson részt vett pártok múltkori jelöltje, Bokros Lajos 213.550 szavazatát nézzük, ez annak a 16 százaléka. (Adatok innen.) A külföldi előválasztásokon nyilván nagyságrendekkel kevesebben szoktak megjelenni, mint az éles választásokon, de ezen felül már nyilván politikusi értelmezés kérdése, hogy az első magyar próbálkozás arányait ki hogyan magyarázza. 

Borbély LénárdFotó: Facebook/Borbély Lénárd

A kormány magyarázata nem okozott meglepetést: Borbély Lénárd szerint az ellenzéki pártok még saját szavazóikat sem tudták mozgósítani, és „a számokból az is látszik, hogy még a zuglóiak sem támogatták saját polgármesterüket”. A csepeli polgármester úgy látja, hogy „a bevándorláspárti politikusokból és pártjaikból az ellenzéki oldalon sem kérnek”, és ő nem tudja, „meddig akarnak még bohóckodni”, amikor már bebizonyosodott, hogy akik a mostani választáson indultak, hiteltelenek a budapestiek szemében. 

A budapestiek egyértelműen kinyilvánították, hogy abból a bevándorláspárti politikából, amit Karácsony Gergely és Horváth Csaba képvisel, nem kérnek 

- hangsúlyozta a kormánypárti politikus, akinek véleményét az Origo két órával korábban megírta ugyanazokkal a kulcsszavakkal, mint hogy megjelent volna a politikus MTI-nek adott nyilatkozata.