A Fidesz szerint az előválasztásnak az a tanulsága, hogy a budapestiek nem kérnek a bevándorláspárti politikából

2019 február 3., vasárnap 18:02
511

A Fidesz-KDNP szerint hatalmas kudarccal ért fel a baloldali főpolgármester-jelölti előválasztás - közölte Borbély Lénárd, Csepel polgármestere az MTI-vel, miután kiderült Karácsony Gergely győzelme. A kormánypárti politikus szerint az előválasztás „totális érdektelenségbe fulladt, mert alig több mint 34 ezer ember, vagyis a budapestiek mintegy 2 százaléka vett részt a szavazáson.”

Az nem világos, hogy a polgármester úr hogyan számol. A szervezők szerint az előválasztáson leadott érvényes szavazatok száma 34.133, ami a legutóbbi polgármester-választáson a névjegyzékben szereplő 1.402.371 szavazónak a 2,4 százaléka. De ennél némileg több értelme lenne az érvényes 2014-es szavazatokat nézni, aminek ez az 5,8 százaléka. Ha a mostani előválasztáson részt vett pártok múltkori jelöltje, Bokros Lajos 213.550 szavazatát nézzük, ez annak a 16 százaléka. (Adatok innen.) A külföldi előválasztásokon nyilván nagyságrendekkel kevesebben szoktak megjelenni, mint az éles választásokon, de ezen felül már nyilván politikusi értelmezés kérdése, hogy az első magyar próbálkozás arányait ki hogyan magyarázza. 

Borbély Lénárd Fotó: Facebook/Borbély Lénárd

A kormány magyarázata nem okozott meglepetést: Borbély Lénárd szerint az ellenzéki pártok még saját szavazóikat sem tudták mozgósítani, és „a számokból az is látszik, hogy még a zuglóiak sem támogatták saját polgármesterüket”. A csepeli polgármester úgy látja, hogy „a bevándorláspárti politikusokból és pártjaikból az ellenzéki oldalon sem kérnek”, és ő nem tudja, „meddig akarnak még bohóckodni”, amikor már bebizonyosodott, hogy akik a mostani választáson indultak, hiteltelenek a budapestiek szemében. 

A budapestiek egyértelműen kinyilvánították, hogy abból a bevándorláspárti politikából, amit Karácsony Gergely és Horváth Csaba képvisel, nem kérnek 

- hangsúlyozta a kormánypárti politikus, akinek véleményét az Origo két órával korábban megírta ugyanazokkal a kulcsszavakkal, mint hogy megjelent volna a politikus MTI-nek adott nyilatkozata.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt