A Fidesz szerint az előválasztásnak az a tanulsága, hogy a budapestiek nem kérnek a bevándorláspárti politikából

POLITIKA
2019 február 03., 18:02
comments 505

A Fidesz-KDNP szerint hatalmas kudarccal ért fel a baloldali főpolgármester-jelölti előválasztás - közölte Borbély Lénárd, Csepel polgármestere az MTI-vel, miután kiderült Karácsony Gergely győzelme. A kormánypárti politikus szerint az előválasztás „totális érdektelenségbe fulladt, mert alig több mint 34 ezer ember, vagyis a budapestiek mintegy 2 százaléka vett részt a szavazáson.”

Az nem világos, hogy a polgármester úr hogyan számol. A szervezők szerint az előválasztáson leadott érvényes szavazatok száma 34.133, ami a legutóbbi polgármester-választáson a névjegyzékben szereplő 1.402.371 szavazónak a 2,4 százaléka. De ennél némileg több értelme lenne az érvényes 2014-es szavazatokat nézni, aminek ez az 5,8 százaléka. Ha a mostani előválasztáson részt vett pártok múltkori jelöltje, Bokros Lajos 213.550 szavazatát nézzük, ez annak a 16 százaléka. (Adatok innen.) A külföldi előválasztásokon nyilván nagyságrendekkel kevesebben szoktak megjelenni, mint az éles választásokon, de ezen felül már nyilván politikusi értelmezés kérdése, hogy az első magyar próbálkozás arányait ki hogyan magyarázza. 

Borbély Lénárd
photo_camera Borbély Lénárd Fotó: Facebook/Borbély Lénárd

A kormány magyarázata nem okozott meglepetést: Borbély Lénárd szerint az ellenzéki pártok még saját szavazóikat sem tudták mozgósítani, és „a számokból az is látszik, hogy még a zuglóiak sem támogatták saját polgármesterüket”. A csepeli polgármester úgy látja, hogy „a bevándorláspárti politikusokból és pártjaikból az ellenzéki oldalon sem kérnek”, és ő nem tudja, „meddig akarnak még bohóckodni”, amikor már bebizonyosodott, hogy akik a mostani választáson indultak, hiteltelenek a budapestiek szemében. 

A budapestiek egyértelműen kinyilvánították, hogy abból a bevándorláspárti politikából, amit Karácsony Gergely és Horváth Csaba képvisel, nem kérnek 

- hangsúlyozta a kormánypárti politikus, akinek véleményét az Origo két órával korábban megírta ugyanazokkal a kulcsszavakkal, mint hogy megjelent volna a politikus MTI-nek adott nyilatkozata.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.