Alig másfél év alatt 107 milliárd dollárt koboztak el Szaúd-Arábia korrupt milliárdosaitól

Majdnem 15 hónappal azután, hogy Szaúd-Arábiában az ország előkelőségét, köztük a trónörökös 11 unokatestvérét, minisztereket, és fegyveres testületek főnökeit a rijádi Ritz-Carlton lakosztályaiba zárták, Mohammed bin Szalman koronaherceg bejelentette, hogy kifizetődő volt a korrupció elleni harc. Az általa vezetett korrupcióellenes bizottság eddig 107 milliárd dollárt gyűjtött be 87 személytől. Ebben egy része képpénzben volt, a többi pedig ingatlanban, cégekben és értékpapírokban.

Mohammed bin Szalman koronahercegFotó: STRINGER/AFP

Ugyanakkor arról keveset árultak el, hogy intézték el a behajtást az érintettekkel, annyit lehet tudni, hogy a Nemzeti Gárda korábbi vezetője jobbnak látta, ha befizet 1 milliárd dollárt. Négy hónapja a koronaherceg pedig arról beszélt, hogy 35 millió dollárt foglyoktól gyűjtöttek be. Voltak olyan milliárdosok, akiket egy év után csak a múlt héten engedtek ki a börtönből. 

A korrupció elleni harc persze leginkább a királyi családon beüli hatalmi harcról szólt, mivel Mohammed bin Szalman korona hercegnek meg kellett erősödnie, hogy keresztül tudja vinni modernizációs terveit. (Bloomberg)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.