Alig másfél év alatt 107 milliárd dollárt koboztak el Szaúd-Arábia korrupt milliárdosaitól

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Majdnem 15 hónappal azután, hogy Szaúd-Arábiában az ország előkelőségét, köztük a trónörökös 11 unokatestvérét, minisztereket, és fegyveres testületek főnökeit a rijádi Ritz-Carlton lakosztályaiba zárták, Mohammed bin Szalman koronaherceg bejelentette, hogy kifizetődő volt a korrupció elleni harc. Az általa vezetett korrupcióellenes bizottság eddig 107 milliárd dollárt gyűjtött be 87 személytől. Ebben egy része képpénzben volt, a többi pedig ingatlanban, cégekben és értékpapírokban.

Mohammed bin Szalman koronahercegFotó: STRINGER/AFP

Ugyanakkor arról keveset árultak el, hogy intézték el a behajtást az érintettekkel, annyit lehet tudni, hogy a Nemzeti Gárda korábbi vezetője jobbnak látta, ha befizet 1 milliárd dollárt. Négy hónapja a koronaherceg pedig arról beszélt, hogy 35 millió dollárt foglyoktól gyűjtöttek be. Voltak olyan milliárdosok, akiket egy év után csak a múlt héten engedtek ki a börtönből. 

A korrupció elleni harc persze leginkább a királyi családon beüli hatalmi harcról szólt, mivel Mohammed bin Szalman korona hercegnek meg kellett erősödnie, hogy keresztül tudja vinni modernizációs terveit. (Bloomberg)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.