Alig másfél év alatt 107 milliárd dollárt koboztak el Szaúd-Arábia korrupt milliárdosaitól

külföld
2019 február 03., 07:40
comments 113

Majdnem 15 hónappal azután, hogy Szaúd-Arábiában az ország előkelőségét, köztük a trónörökös 11 unokatestvérét, minisztereket, és fegyveres testületek főnökeit a rijádi Ritz-Carlton lakosztályaiba zárták, Mohammed bin Szalman koronaherceg bejelentette, hogy kifizetődő volt a korrupció elleni harc. Az általa vezetett korrupcióellenes bizottság eddig 107 milliárd dollárt gyűjtött be 87 személytől. Ebben egy része képpénzben volt, a többi pedig ingatlanban, cégekben és értékpapírokban.

Mohammed bin Szalman, szaúdi koronaherceg
photo_camera Mohammed bin Szalman koronaherceg Fotó: STRINGER/AFP

Ugyanakkor arról keveset árultak el, hogy intézték el a behajtást az érintettekkel, annyit lehet tudni, hogy a Nemzeti Gárda korábbi vezetője jobbnak látta, ha befizet 1 milliárd dollárt. Négy hónapja a koronaherceg pedig arról beszélt, hogy 35 millió dollárt foglyoktól gyűjtöttek be. Voltak olyan milliárdosok, akiket egy év után csak a múlt héten engedtek ki a börtönből.

A korrupció elleni harc persze leginkább a királyi családon beüli hatalmi harcról szólt, mivel Mohammed bin Szalman korona hercegnek meg kellett erősödnie, hogy keresztül tudja vinni modernizációs terveit. (Bloomberg)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.