Megkezdődött az első pápai látogatás az Arab-félszigeten

külföld
2019 február 03., 20:40
comments 191

Ferenc, az első pápa, aki valaha az Arab-félszigetre látogat, megérkezett Abu-Dzabiba.

A katolikus egyházfő már az érkezése előtt küldött egy üzenetet: a decemberben megkötött korlátozott jemeni tűszünet sürgős ellenőrzését szorgalmazta, élelmet és gyógyszert kért a világ legsúlyosabb humanitárius válságától szenvedő népének. Erről azelőtt beszélt, mielőtt az őt az Egyesült Arab Emirátusokba, a Jemennel háborúban álló Szaúd-Arábiával szövetséges országba szállító repülőgép fedélzetére lépett volna. 

A pápát Mohamed bin Rasid al-Maktum sejk fogadta
photo_camera A pápát Mohamed bin Rasid al-Maktum sejk fogadta Fotó: ANDREW MEDICHINI/AFP

Ferenc pápa azért ment Abu-Dzabiba, hogy részt vegyen az emirátusokbeli Vének Muszlim Tanácsa által támogatott, vallásközi párbeszédről szóló konferencián, amelynek célja a vallási fanatizmus visszaszorítása az iszlám mérsékelt ágának népszerűsítésével. A kezdeményezés Ahmed el-Tajjíbtól, a nagy tiszteletnek örvendő egyiptomi ezeréves szunnita központ, az al-Azhár nagyimámjától ered.

A látogatás előestéjén Ferenc pápa videoüzenetben üdvözölte „barátját és drága fivérét”, Tajjíbot, a tanácskozás összehívásával kapcsolatban dicsérte a bátorságát, és biztosított arról, hogy „Isten egyesít, nem pedig megoszt”.

Ferenc pápa és Tajjíb imám hétfőn szólal fel a tanácskozáson, amelyen nemcsak keresztények és muszlimok, hanem több száz zsidó, hindu, buddhista és más vallási vezető is részt vesz. Az esemény az emirátusokbeli Tolerancia éve eseménysorozatába illeszkedik. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.