Szerbiában még mindig tart a decemberben elindult tüntetéssorozat

Tízezrek tüntettek szombaton Szerbia 30 városában a kormány ellen. A Borko Stefanovic ellenzéki képviselő novemberi megverése után elindult tiltakozások már kilencedik hete tartanak. 

A belgrádi tüntetésen a tüntetők a közmédia székháza elé vonultak, ahol „cenzúrázott” feliratú szalagokat feszítettek ki a bejáratnál. Később Aleksandar Vučić hivatalánál a lemondását követelő üzeneteket hagytak.

Fotó: Milos Miskov/Anadolu Agency

Vučić még a tüntetések kezdetén azt mondta, akkor sem mondana le, ha ötmillió ember vonulna az utcákra, ami a 7 milliós Szerbiában nagyjából a teljes felnőttkorú lakosságot jelentené. Ezért a tüntetések jelszava a „Én is egy vagyok az ötmillióból” lett.Az elnök elleni tüntetéseken együttműködik egymással a szélsőjobboldali és a baloldali ellenzék, de sok egyetemista, színész és zenész is csatlakozott hozzájuk.

Egyébként Vučićm már felajánlotta, hogy tartsanak előrehozott választásokat, de a tüntetők ebbe csak akkor mennének bele, ha megreformálnák a választási törvényt és az ellenzéki politikusok több időt kaphatnának a médiában. (Financial Times)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.