190 millió dollárral tartozik ügyfeleinek a netes tőzsde, mert meghalt az egyetlen ember, aki tudta a jelszót a trezorhoz

Csődvédelmet kért a QuadrigaCX nevű kanadai online tőzsde, miután kb. 190 millió dollárnyi kriptovaluta ragadt benn a széfjükben, tavaly decemberben ugyanis váratlanul meghalt Indiában a cég 30 éves alapítója, Gerald Cotten, az egyetlen ember, aki tudta a jelszót a QuadrigaCX trezorjához, amiben az ügyfelek pénzét tartották.

Az ügyfelek így az alapító halála óta csak a pénzük kisebb részét tartalmazó, úgynevezett hot wallet tárhoz férnek hozzá, a cold storage nevű nagyobb trezorhoz nem. Cotten örököse az özvegye, de ő azt mondja, sem ő, sem a cég munkatársai nem ismerték Cotten jelszavait, aki egyedül vezette a céget, és egyedüli felelősséget viselt az ügyfelek pénzéért, így a cég egészen biztosan nem fogja tudni kifizetni azt a 190 millió dollárt, amivel tartozik az ügyfeleknek. A pénz egyébként túlnyomorészt bitcoinban áll a QuadrigaCX trezorjában.

Cotten egyébként Crohn-betegégben halt meg Indiában ahol egy árvaházat működtetett.

Laptopja ugyan az özvegyéhez került, de a nő azt mondja, nem tudja a jelszót, és szakértők sem tudtak áttörni a gép titkosításán. Ez egyrészt jó, hiszen azt jelenti, hogy Cotten cégénél biztonságban volt a befektetők pénze, másrészt viszont ugye elég kínos is. (Gizmodo)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.