A Colgate szép csendben kivette a triklozánt a fogkrémből, a piac tiltástól tart

Az Egyesült Államokban évek óta a Colgate Total fogkrém a Colgate-Palmolive cég legkelendőbb fogkréme, a Colgate-Palmolive mégsem érezte úgy, hogy minden rendben van vele. A fogkrém továbbfejlesztett verzióját, a Colgate Total SF-et épp most dobják piacra, első reklámját pedig a Super Bowl szünetében sugározták. A reklám minden szempontból azt hangsúlyozza, hogy az új fogkrém a régi Colgate Total jobb és hatékonyabb változata, az összetevőkben történt változásra azonban nem térnek ki.

Pedig fontos: a Colgate Total legfontosabb összetevője a triklozán nevű erős baktérium- és gombaellenes fertőtlenítőszer, a Colgate Total SF-ből viszont ez már hiányzik.

A Quartz emiatt már arról találgat, hogy vajon a Colgate a triklozán amerikai betiltására készülhet-e. Tény, hogy a szer évek óta a betiltás határán egyensúlyoz, és a Colgate Total volt az egyetlen fogkrém az Egyesült Államokban, amit triklozántartalma ellenére is engedélyezett az amerikai Étel- és Gyógyszerfelügyelet.

A triklozán remek fertőtlenítőszer, azonban az emberi szervezetbe szájon, száj-nyálkahártyán vagy a bőrön keresztül bejutva felhalmozódik, és

  • megzavarhatja a hormonháztartást,
  • terhes nőknél hatással lehet a magzatok fejlődésére és növekedésére,
  • károsíthatja a pajzsmirigyet,
  • összefüggésbe hozható bizonyos rákos megbetegedésekkel, fejlődési rendellenességekkel és májkárosodással,
  • elpusztíthatja a szájflóra, lenyelve pedig a bélflóra hasznos baktériumait,
  • károsíthatja az izmokat,
  • antibiotikum-rezisztenciát okozhat.

Ennek ellenére a szer használatát fogkrémekben a világ több államában engedélyezik, mivel a hatóságok eddigi ítélete szerint több az előnye, mint a hátránya. Az, hogy a Colgate most helyettesítőket kezdett keresni, egy korszak végét jelentheti. (Quartz)

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.