Egy kínai bank vezető szoftverfejlesztője 280 millió forintnyi jüant emelt le a bank automatáiból

külföld
2019 február 04., 20:30
comments 56

A 43 éves Qin Qisheng korábban a pekingi Huaxia Bank technológiai fejlesztésekért felelős részlegét vezette, nemrég azonban 10 év börtönbüntetésre ítélték. A férfi bűne az volt, hogy munkája során felfedezett egy súlyos biztonsági rést a bank rendszerben, ezt azonban nem jelentette, hanem visszaélt vele. 

A rés miatt ugyanis az éjfélkor az ATM-ekből felvett összeget nem regisztrálta a bank rendszere. Qin 2016 novemberében fedezte fel a hibát, majd nem sokkal később írt egy programot, amiről azt állította, hogy tesztelni fogja vele a bank pénzkezelési rendszerét. Egy éven keresztül ezután folyamatosan vett fel pénzt a program segítségével, jellemzően 5-20 ezer jüan, azaz 200-800 ezer forint között. A pénzt a bank egyik belső számlájáról vette ki, amivel a rendszer működését szokták tesztelni. 

2018 januárjára több mint hétmillió jüant, azaz 280 millió forintot vett fel készpénzben, anélkül, hogy felettesei tudtak volna az egészről. A pénzt a saját számlájára utalta át, egy részét pedig befektette a tőzsdén. 

A bank szerint Qin elmulasztotta, hogy jelentse e pénzfelvételeket, és ezzel megsértette a belső szabályzatot, ugyanakkor elhitték a férfinak, hogy csupán a rendszert tesztelte így. A hatóságok viszont nem voltak ennyire elnézőek, és letartóztatták a férfit, a bíróság pedig most el is ítélte. 

A bank nem adta fel könnyedén, és miután Qin visszautalta az összes pénzt, beadtak egy kérvényt, hogy engedjék szabadon az alkalmazottjukat. Érvelésük szerint a biztonsági rést máskülönben csak drágán, külső szakértők bevonásával találták volna meg, Qin módszere így pénzt és időt spórolhatott a banknak.

A bíróság előtt a bank egyik képviselője azzal érvelt, hogy Qin elmondása szerint az ügy rendkívül bonyolult és sok munkát igényelt, valamint azt is gondolta, hogy ha jelentené, se érdekelne senkit, ezért nem is jelentette. A bank képviselője szerint ez számukra elfogadható indok volt. 

Az 1992-ben alapított Huaxia bank képviselői azt is elárulták a bíróság előtt, hogy még mindig nem sikerült befoltozni a biztonsági rést. 

Qin maga is véletlenül bukott le: a kamu számla szokatlan pénzmozgásait a bank egyik fiókjában végzett manuális ellenőrzés során szúrták ki és jelentették a hatóságoknak. 

A bíróság végül lesöpörte a bank védekezését Qin oldalán, és a férfi is hiába fellebbezett, másodfokon is 10,5 évet kapott. (SCMP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.