Még 2000 katonát küldenek az amerikaiak a mexikói határra

Rendkívüli hírlevél
Amit 2021-ben azonnal tudni kell.

Az Egyesült Államok honvédelmi minisztériuma bejelentette, hogy még 2000 katonát küldenek a mexikói határra, ezzel pedig kb. 4300 főre nő a hadsereg ott állomásozó tagjainak létszáma. A Pentagon szerint a katonák a határőrség munkáját segítik majd, megfigyelést végeznek, és több mérföldnyi szögesdrótot fektetnek majd le.

Az elnök rég el akarta érni a határnál állomásozó katonák létszámának növelését, és hogy kiterjesszék a hadsereg határvédelmi hatásköreit, így ez most részleges siker a Fehér Ház számára, hiszen kirendelnek ugyan 2000 katonát, de továbbra sem tehet többet a hadsereg, mint hogy segítik a határőröket.

Közben az elnök tovább huzakodik a Kongresszussal a mexikói határra tervezett fal megépítése ügyében, erre ugyanis a Kongresszus demokrata többségű alsóháza nem akar pénzt adni. Az Egyesült Államok már túl van minden idők leghosszabb kormányzati leállásán emiatt, de Trump még mindig azzal fenyegetőzik, hogy újra patthelyzetet teremt, és ezzel újabb kormányzati leállást indít el, február 15-ig adott gondolkodási időt a Kongresszusnak, a Kongresszus azonban várhatóan nem fog úgy dönteni a következő két hétben, hogy mégis megadja a falre Trump által kért 5-6 milliárd dolláros többletfinanszírozást. (BBC)