Még mindig nem fizetett senki bevándorlási különadót

Még senki nem nyújtott be a bevándorlási különadó bevallására szolgáló nyomtatványt, a különadó bevételi számlájára sem történt befizetés – derült ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) válaszából, amit a Népszava közérdekű adatigénylésére küldött a hivatal. A NAV tehát egyetlen civilszervezetre sem tudta ráragasztani a „bevándorlást segítő szervezet” meghatározást, a tavaly augusztusban hatályba lépett szabályok szerint ugyanis ilyen szervezetektől lenne szedhető bevándorlási különadó.

Ez persze a kormánypárt politikusokat nem igazán zavarja, Hollik István vagy Németh Szilárd bármikor szívesen bevándorlást támogató szervezetnek nevez mindent és mindenkit, aki valamiben nem ért egyet az Orbán-kormánnyal.

A NAV még ellenőrzést sem rendelt el a témában, azaz nem is gyanította egyetlen szervezetről sem, hogy eltitkolná a bevándorlást segítő tevékenységét. Igaz, a bevándorlási különadót gyűjtő számlára tavaly érkezett 100 ezer forint, de arról kiderült, hogy téves utalás volt.

A NAV-nál két szervezettel – a Migration Aid-del és a Menedék Egyesülettel – szemben indítottak úgynevezett „támogató eljárást” annak tisztázására, az említett civilek a migránsadó hatálya alá esnek-e, ám az eljárás törvényi határidejének lejárta után (tavaly november 30-áig) sem tudtak döntésre jutni - írja a Népszava.