Új, tüskés dinoszauruszt fedeztek fel Argentínában

tudomány
2019 február 05., 14:48
comments 89

Új növényevő dinoszauruszfajt fedeztek fel paleontológusok Argentína déli részén, Patagóniában: a mintegy 140 millió éve élt állat érdekessége, hogy a hátgerincén húzódó tüskéivel oltalmazta magát a ragadozóktól.

A szakemberek a Scientific Reports című tudományos lapban bemutatott új fajt

Bajadasaurus pronuspinax-nak nevezték el,

az állatot a dicraeosaurus nemzetségbe sorolták.

Mintegy 140 millió éve élt Argentínának abban a térségében, ahol paleontológusok rendszeresen bukkannak dinoszaurusz-maradványokra. Ott találták meg 1993-ban az eddigi legnagyobb ismert szárazföldi húsevő, a Giganotosaurus carolinii maradványait is. Ez a gigantosaurus a késő krétakorban élt és valószínűleg bajadasaurusokat is fogyasztott.

"Úgy véljük, hogy a Bajadasaurus és az Amargasaurus cazaui (amely egy másik dicraeosaurus) hátán és nyakán húzódó igen hosszú és éles tüskék arra szolgáltak, hogy elrettentse velük a ragadozókat" - hangoztatta Pablo Gallina, az argentin állami tudományos és műszaki központ (CONICET) és a Maimonedes Egyetem kutatója.

photo_camera Fotó: JUAN MABROMATA/AFP

Az állat csontvázának rekonstrukcióját a Buenos Aires-i Tudományos Kulturális Központban állították ki.A szakenberek szerint ezek a tüskék csontszerkezetűek voltak, bőr borította őket, és könnyen eltörtek, hasadtak, ha másik állat által ütés érte őket.

A CONICET közleménye szerint a tüskék a dinoszaurusz testhőmérsékletének szabályozásában is segítettek, és abban is szerepet játszottak, hogy az állat szexuálisan vonzóbb legyen potenciális párja számára. A szakemberek úgy vélik, hogy a tüskék között húsos púpok lehettek, amelyeknek ugyanaz volt a szerepük, mint a teve púpjának.

A Bajadasaurus csontváza a valaha talált dicraeosaurus csontvázak legjobban állapotban fennmaradt példánya.

A Bajadasaurus négylábú volt, a szauropodák szélesebb családjának részét képezte, és a mintegy 230 millió éve kezdődött triász földtörténeti időszaktól a mintegy 70 millió éve befejeződött késő krétakorig élt. Az Amargasaurus cazaui a dél-amerikai kontinensen élt 15 millió évvel később, mint a bajadasaurus. Mindkét fajra Neuquen tartományban bukkantak, Buenos Airestől 1200 kilométerre délre. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.