Hirtelen az egész világ a német gazdaság állapotán aggódik

gazdaság
2019 február 06., 09:18

Jelentősen felerősödtek szerda reggel a német gazdaság állapotával kapcsolatos aggályok. Erre a frissen közölt ipari beszerzési index adott okot:az előzetes várakozások alapján 0,3 százalékos erősödést reméltek a piacok, ehhez képest a tényadat 1,6 százalékos visszaesést mutatott decemberben.Ez nemhogy a várakozásokat, de még a novemberi, 0,2 százalékos csökkenést is alulmúlta. A helyzet éves összehasonlításban még kiábrándítóbb, tavaly decemberben a tavalyelőttihez képest 7 százalékkal csökkent a beszerzési index.

Az ipari beszerzések jó indikátorai a várható növekedésnek, az ipari termelés a beszerzések csökkenéséből következő visszaesése a gazdasági növekedést is visszafogja. A visszaesés mértéke miatt pedig most már azon aggódnak, hogy Németország gazdasága idén recesszióba fordulhat.

A német gazdaság gyengélkedésére azonnal reagáltak az európai tőzsdék, midden komolyabb index esésben van, a frankfurti tőzsde indexe már 0,28 százalékot esett délelőtt tízig. A zuhanás még erősödhet is, mert időközben újabb rossz hír érkezett Németországból:

az ipari termelés után az építőipari beruházások is megtorpantak, a Markit adatai szerint a decemberi 53,3-ról 50,7 pontra esett az építőipar aktivitási indexe. Ami már nagyon közel van a stagnálást jelentő 50-es értéktől - az index 50 alatt visszaeső, afelett növekedő aktivitást jelez. A Markit elemzése szerint ez lehet szezonális hatás is, januárban a rossz időjárás miatt is lassulhatott az építőipari aktivitás. A visszaesés mértéke így is aggasztó, hat éve nem esett vissza ilyen nagy mértékben az építőipari aktivitás. (Via The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.