Hirtelen az egész világ a német gazdaság állapotán aggódik

2019 február 6., szerda 9:18
128

Jelentősen felerősödtek szerda reggel a német gazdaság állapotával kapcsolatos aggályok. Erre a frissen közölt ipari beszerzési index adott okot:az előzetes várakozások alapján 0,3 százalékos erősödést reméltek a piacok, ehhez képest a tényadat 1,6 százalékos visszaesést mutatott decemberben.Ez nemhogy a várakozásokat, de még a novemberi, 0,2 százalékos csökkenést is alulmúlta. A helyzet éves összehasonlításban még kiábrándítóbb, tavaly decemberben a tavalyelőttihez képest 7 százalékkal csökkent a beszerzési index.

Az ipari beszerzések jó indikátorai a várható növekedésnek, az ipari termelés a beszerzések csökkenéséből következő visszaesése a gazdasági növekedést is visszafogja. A visszaesés mértéke miatt pedig most már azon aggódnak, hogy Németország gazdasága idén recesszióba fordulhat.

A német gazdaság gyengélkedésére azonnal reagáltak az európai tőzsdék, midden komolyabb index esésben van, a frankfurti tőzsde indexe már 0,28 százalékot esett délelőtt tízig. A zuhanás még erősödhet is, mert időközben újabb rossz hír érkezett Németországból:

az ipari termelés után az építőipari beruházások is megtorpantak, a Markit adatai szerint a decemberi 53,3-ról 50,7 pontra esett az építőipar aktivitási indexe. Ami már nagyon közel van a stagnálást jelentő 50-es értéktől - az index 50 alatt visszaeső, afelett növekedő aktivitást jelez. A Markit elemzése szerint ez lehet szezonális hatás is, januárban a rossz időjárás miatt is lassulhatott az építőipari aktivitás. A visszaesés mértéke így is aggasztó, hat éve nem esett vissza ilyen nagy mértékben az építőipari aktivitás. (Via The Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt