Hirtelen az egész világ a német gazdaság állapotán aggódik

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Jelentősen felerősödtek szerda reggel a német gazdaság állapotával kapcsolatos aggályok. Erre a frissen közölt ipari beszerzési index adott okot:az előzetes várakozások alapján 0,3 százalékos erősödést reméltek a piacok, ehhez képest a tényadat 1,6 százalékos visszaesést mutatott decemberben.Ez nemhogy a várakozásokat, de még a novemberi, 0,2 százalékos csökkenést is alulmúlta. A helyzet éves összehasonlításban még kiábrándítóbb, tavaly decemberben a tavalyelőttihez képest 7 százalékkal csökkent a beszerzési index.

Az ipari beszerzések jó indikátorai a várható növekedésnek, az ipari termelés a beszerzések csökkenéséből következő visszaesése a gazdasági növekedést is visszafogja. A visszaesés mértéke miatt pedig most már azon aggódnak, hogy Németország gazdasága idén recesszióba fordulhat.

A német gazdaság gyengélkedésére azonnal reagáltak az európai tőzsdék, midden komolyabb index esésben van, a frankfurti tőzsde indexe már 0,28 százalékot esett délelőtt tízig. A zuhanás még erősödhet is, mert időközben újabb rossz hír érkezett Németországból:

az ipari termelés után az építőipari beruházások is megtorpantak, a Markit adatai szerint a decemberi 53,3-ról 50,7 pontra esett az építőipar aktivitási indexe. Ami már nagyon közel van a stagnálást jelentő 50-es értéktől - az index 50 alatt visszaeső, afelett növekedő aktivitást jelez. A Markit elemzése szerint ez lehet szezonális hatás is, januárban a rossz időjárás miatt is lassulhatott az építőipari aktivitás. A visszaesés mértéke így is aggasztó, hat éve nem esett vissza ilyen nagy mértékben az építőipari aktivitás. (Via The Guardian)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.