This looks like a job for Keresztényüldözési Államtitkárság: Oroszországban hat év börtönre ítéltek egy dán állampolgárt, mert Jehova tanúja

Dennis Christensen ítélethirdetése szünetében az orjoli bíróságon 2019. február 6-án. A dán férfit 2017-ben tartóztatták le Oroszországban, most pedig hat év börtönre ítélték, mert gyakorolta a vallását.Fotó: MLADEN ANTONOV/AFP

Hat év börtönbüntetésre ítéltek szerdán egy dán állampolgárt Oroszországban pusztán azért, mert a Jehova Tanúi felekezethez tartozik. Oroszországban betiltották ezt a keresztény felekezetet.

A 46 éves Dennis Christensent 2017-ben tartóztatták le egy vallásos összejövetelen Orjolban, ahol a helyi bíróság már 2016-ban betiltotta az egyházat. Később ezt a tilalmat terjesztette ki az egész országra az orosz legfelsőbb bíróság.

Christensen pere 2018 áprilisában kezdődött. Christensen ártatlannak vallotta magát, mint mondta, csupán vallását gyakorolta, amihez még az orosz alkotmány szerint is joga van. Ügyvédje, Anton Bogdanov szerint Christensen bebörtönzésével megsértették a vallásszabadságot, ez pedig precedenst is teremthet. Ezért megfellebbezik az ítéletet.

Megszólalt az ügyben Dmitrij Peskov, Vlagyimir Putyin szóvivője is. Ő azt mondta, hogy "nyilvánvaló oka volt" Christensen letartóztatásának, majd elismerte, hogy nincs tisztában az ügy részleteivel.

Oroszországban amúgy már több mint száz böntetőeljárást indítottak a felekezet tagjai ellen, és kiadványaikat is betiltották.

A dán kormány aggodalmának adott hangot, Anders Samuelsen külögyminiszter Twitter-bejegyzésében a vallásszabadság tiszteletben tartására szólította fel Oroszországot. (Via MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.