This looks like a job for Keresztényüldözési Államtitkárság: Oroszországban hat év börtönre ítéltek egy dán állampolgárt, mert Jehova tanúja

külföld
2019 február 06., 11:34
Dennis Christensen ítélethirdetése szünetében az orjoli bíróságon 2019. február 6-án. A dán férfit 2017-ben tartóztatták le Oroszországban, most pedig hat év börtönre ítélték, mert gyakorolta a vallását.
photo_camera Dennis Christensen ítélethirdetése szünetében az orjoli bíróságon 2019. február 6-án. A dán férfit 2017-ben tartóztatták le Oroszországban, most pedig hat év börtönre ítélték, mert gyakorolta a vallását. Fotó: MLADEN ANTONOV/AFP

Hat év börtönbüntetésre ítéltek szerdán egy dán állampolgárt Oroszországban pusztán azért, mert a Jehova Tanúi felekezethez tartozik. Oroszországban betiltották ezt a keresztény felekezetet.

A 46 éves Dennis Christensent 2017-ben tartóztatták le egy vallásos összejövetelen Orjolban, ahol a helyi bíróság már 2016-ban betiltotta az egyházat. Később ezt a tilalmat terjesztette ki az egész országra az orosz legfelsőbb bíróság.

Christensen pere 2018 áprilisában kezdődött. Christensen ártatlannak vallotta magát, mint mondta, csupán vallását gyakorolta, amihez még az orosz alkotmány szerint is joga van. Ügyvédje, Anton Bogdanov szerint Christensen bebörtönzésével megsértették a vallásszabadságot, ez pedig precedenst is teremthet. Ezért megfellebbezik az ítéletet.

Megszólalt az ügyben Dmitrij Peskov, Vlagyimir Putyin szóvivője is. Ő azt mondta, hogy "nyilvánvaló oka volt" Christensen letartóztatásának, majd elismerte, hogy nincs tisztában az ügy részleteivel.

Oroszországban amúgy már több mint száz böntetőeljárást indítottak a felekezet tagjai ellen, és kiadványaikat is betiltották.

A dán kormány aggodalmának adott hangot, Anders Samuelsen külögyminiszter Twitter-bejegyzésében a vallásszabadság tiszteletben tartására szólította fel Oroszországot. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.