A rendőrség nem tilthat be kapásból egy tüntetést a forgalomra hivatkozva

Pert nyert a TASZ a Fővárosi Törvényszéken a rendőrséggel szemben. A bíróság kimondta, a rendőrség nem hivatkozhat a forgalomkorlátozásra egy tüntetésre szóló bejelentés elutasításakor, ahogyan azt egyre inkább teszi a gyakorlatban - írja az Index a TASZ-ra hivatkozva.

A döntéssel a bíróság hatályon kívül helyezte a rendőrség határozatát, amely megtiltotta volna a vasárnapi tüntetést, amely a Lánchidat is érintené. Aznap tartja évértékelőjét a Várkert Bazárban orbán Viktor.

A bíróság szerint a rendőrség az egyeztetési eljárás szabályait lényegesen megsértette, mert jogszabálysértő módon a legsúlyosabb szankciót, a tiltó határozatot alkalmazta. Ezzel szemben a rendőrségnek érdemben kellene egyeztetnie a tüntetés bejelentőjével, kompromisszumot kell keresniük, és „ha az eredeti tervek szerinti gyűlés megtartása a jogszabályok szerint nem lehetséges”, akkor „a rendőrségnek érdemi alternatív javaslatokat kell tennie a rendezvény helyét és idejét illetően.”

„Az utóbbi hetekben, hónapokban egymást érik a rabszolgatörvény elleni tiltakozások, tüntetések, félpályás útlezárások, hídfoglalások, melyeket a rendőrség rendszeresen megtilt a közlekedés rendjének sérelmére való hivatkozással. Az új gyülekezési törvényben bevezetett gumiszabály rendőrségi alkalmazása visszaigazolja kezdeti félelmeinket: a hatóság hajlamos visszaélni a parttalan felhatalmazással. Szerencsére a tiltó határozatokat felülvizsgáló Fővárosi Törvényszék ezt nem hagyja” – írta közleményében a TASZ Politikai Szabadságjogok Projektjének munkatársa.