Meg kell ismételni az azbeszt-pert, hogy kiderüljön, felelős-e az állam a több ember halálát okozó megbetegedésekért

társadalom
2019 február 07., 08:11
comments 29

A Kúria szerdán hatályon kívül helyezte a jogerős ítéletet a Heves megyei Lőrinci és Zagyvaszántó határában található eternit gyár ügyében - számolt be róla az RTL Híradó. A pert György Zsolt és hét társa indította még 2014-ben, már egyikük sem él. György haláláig az azbeszttel dolgozó gyár közelében élt, a belélegzett azbeszt pedig daganatos betegséget okozott nála, 2014 decemberében halt meg.

A helyiek 100 millió forintra perelték a magyar államot, a bíróság azonban másodfokon kimondta, hogy bár az azbeszt okozta a megbetegedéseket, az állam nem felelős. Ezt minősítette most semmisnek a Kúria, és kötelezte az elsőfokú bíróságot, hogy indítson új eljárást.

A Kúria szerint a korábbinál hosszabb időszakra kell vizsgálni, hogy az állam megtett-e mindent a szennyezés elkerülése érdekében, illetve kimondta, hogy a másodfokú bíróság azon döntése jogsértő, hogy az állam, mint a terület tulajdonosa, nem felelős a cég tevékenységéért.

Az érintettek közül már senki sem él, a hozzátartozók viszik tovább az ügyet.

]

Az érintettekről korábban az Abcúg írt részletes cikket.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.