A Google elkezdett cenzúrázni Oroszországban

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A Google elkezdett törölni bizonyos találatokat a keresőjéből, ahogy azt az orosz törvvények megkövetelik a techcégtől - írja a Moscow Times. A 2017 végén életbe lépett törvények arra kötelezik a keresőmotorok üzemeltetőit, hogy találati oldalikról töröljék mindazokat a weboldalakat, amiket a Roszkomnadzor államki médiahivatal tiltólistára helyezett.

Fotó: ALEXANDER UTKIN/AFP

A tiltólistán szereplő oldalak közt vannak gyermekpornóval, öngyilkossággal és kábítószerekkel foglalkozó oldalak is, de a Roszkomnadzor politika tartalmű oldalakat is cenzúráz. Letiltitták például a Linkedint, a Telegramot, a Alekszej Navalnij ellenzéki aktivista korrupcióügyi szimatolásainak eredményét, és jelenleg a BBC orosz kiadását is vizsgálják.

Az amerikai óriáscég tavaly novemberben már kapott egy 7500 dolláros (2 millió forintos) büntetést a törvény megszegéséért. Most egy névtelenül nyilatkozó Google-alkalmazott azt állítja, hogy a cég már a kifogásolt tartalmak 70 százalékát törölte a találati oldalakról, amit a Roszkomnadzor képviselője is megerősített:

„Építő jellegű párbeszédet folytatunk a Google-lal, amivel most teljes mértékben meg vagyunk elégedve”.

A Google egyébként egy friss jelentésében azt állította, hogy 2018 első félévében az egész világra vetítve. Oroszországból érkezett hozzájuk a 75 százaléka a tartalomtörlési kéréseknek.

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.