Egyre többet lopunk az irodából, ahogy a munka és a magánélet közötti határ elmosódik

gazdaság
2019 február 09., 05:38
comments 302

Miután megtárgyaltuk, ki a munkamániás, hogyan fojtogatnak a munkaidőn felüli vállalati kötelezettségek, hogyan kell átverni az irodát, és úgy tenni, mintha az ember dolgozna, megviccelni a kollégákat, és úgy tenni, mintha legalább kicsit tudnád használni a munkaeszközödet, most egy kevésbé vidám pillanatról kell szót ejtenünk: elszaporodtak a munkahelyi lopások.

Olyannyira, hogy az Atlantic szerint amikor 2013-ban egy amerikai könyvvizsgáló elemzőcég kikérdezett egy rakás munkavállalót, 52 százalékuk vallotta be, hogy már lopott el a cég tulajdonában álló dolgot a munkahelyéről, és a helyzet egyre rosszabb.

Visznek mindent, ami mozdítható, amikor épp kell

Az Association of Certified Fraud Examiners (Hitelesített Csalásvizsgálók Szövetsége) jelentette, hogy a lopás miatti céges veszteségekben a nem pénzbeli céges tulajdon aránya – ami az íróasztalokon lévő tollaktól a raktárakban álló készletdobozokig mindent takarhat – a 2002-es 10,6 százalékról 2018-ra megduplázódott, 21 százalékra nőtt. A menedzserek emiatt a szükségesnél több mint 20 százalékkal több irodaszert rendelnek, belekalkulálva a költségekbe a belsős lopásokat.

Néhány elem (olló, jegyzetfüzet, tűzőgép) állandóan eltűnik, mások szezonálisan szoktak elfogyni. A ragasztószalagok például jellemzően az ünnepek környékén fogyatkoznak meg, amikor otthon ajándékokat kell csomagolni, illetve a szülők augusztusban összelopkodják a gyereknek a következő iskolai tanévhez szükséges felszerelést. Amikor pedig megjelenik egy új Apple-termék, egyes dolgozók közlik, hogy a céges Iphone-juk eltörött, tudván, hogy az IT-sok kérdés nélkül ki fogják cserélni.

Csökken a becsület, de a magánélet is

Mark R. Doyle, a Jack L. Hayes International veszteségmegelőzési tanácsadó cég elnöke az alábbi okokat teszi felelősség az irodákban terjedő bűnözésért:

  • csökkent a belső felügyelet,
  • könnyebb lett online eladni a lopott cuccokat, és
  • „a munkavállalói becsület általános csökkenése”.

De a munka és a magánélet közötti határ elmosódása is közrejátszhatott: a teljes állásban dolgozók naponta átlagosan 3,3 órát dolgoznak otthonról. Miután a Redditen többen is bevallották névtelenül, hogy loptak már a munkahelyükről mindent villanykörtétől vécépapíron át műanyag karácsonyfán keresztül vizes palackban kicsempészett ablaktisztítóig, az egyikük megnyugtatott egy munkahelyikávé-tolvajt:

„Nem loptad el a kávét. A hétvégén otthonról terveztél dolgozni. Nyilvánvalóan kávéra van szükséged, ha dolgozni akarsz.”

Brian Friedman, az HD Supply vagyonvédelmi igazgatója az Atlanticnek azt mondta, a magánélet és a munka határainak megszűnésével átértékelődik az irodai tárgyak hazavitele is, már a dolgozók sem lopásként gondolnak rá, hanem „jogosultságként”.

avid Welsh, az Arizonai Állami Egyetem üzleti professzora szerint viszont az alkalmazottak hiába nem tekintik ezt lopásnak, a legkisebb érték lenyúlása is rossz folyamatokat indíthat be. Egy 2014-es tanulmányban arról írt a társaival, hogy akár egy ceruza ellopása is nagyobb szabálysértésekbe hergelheti az embert az erkölcsi elszakadásként ismert társadalmi-kognitív mechanizmuson keresztül. Ez valahogy úgy működik, hogy az ember egy belső monológot indít, hogy minimalizálja a bűntudatát: „Rendben van, hogy ellopom ezt a papírt, mert annyi munkaügyi dokumentumot nyomtatok otthon.” Innen pedig kis lépésekben hamar eljuthat a munkavállaló az egyre nagyobb szabálysértésekig, miközben az önképe sértetlen marad – írják.

Az Atlantic példájában ott van Gilberto Escamilla javítótiszt, aki az évek során 1,3 millió dollárnyi fűszeres húst lopott el egy texasi fiatalkorú börtönből. Egy 2018-as meghallgatáson így magyarázta a tettét: „Kicsiben kezdődött, és egyre nagyobb lett. Eljutottam egy pontra, amikor már többé nem tudtam kontrollálni.” Szövetségi bűncselekményért 50 évet kapott.

A megoldás: akkor se lopj a munkahelyedről, ha jogosnak érzed. Ha azt érzed, hogy jogosan lophatsz ott, az inkább azt jelenti, hogy fel kellene mondanod. (Atlantic)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.