Negyven tudós és művész tiltakozik közösen az MTA feldarabolása ellen

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

"Alulírottak kötelességünknek érezzük, hogy emlékeztessük a kultúra és a tudomány területén intézkedő állami vezetőket: a sikeres reformok alapos előkészítés és nyilvános mérlegelés nyomán születnek. Az érintettek akarata ellenére kierőszakolt változások a szellemi életben soha nem érik el a céljukat," figyelmeztet a Válaszonline-n megjelent közös tiltakozó nyilatkozatában negyven tudós és művész. A Pálinkás József, Beer Miklós, Csaba László, Lányi András és Szathmáry Eörs által kezdeményezett kiállást aláírta többek közt Ascher Tamás rendező, Entz Géza művészettörténész, a Műemlékvédelmi Hivatal volt igazgatója és Nusser Zoltán Bolyai-díjas neurobiológus, az MTA tagja. 

"Meggyőződésünk szerint a mindenkori kormánynak nem feladata, hogy irányt szabjon az állampolgárok ízlésének és gondolkodásának, vagy a tudományos kutatás céljait egymaga jelölje ki. Kötelessége ellenben, hogy az adófizetők pénzéből megfelelő munkafeltételeket biztosítson a tudósok és művészek számára,"

írják. Szerintük a "tudás átadásáért és megújításáért a felelősség elsősorban az értelmiséget terheli." Hozzáteszik: "e felelősség tudatában kell visszautasítanunk az elhamarkodott döntéseket, a kizsarolt végrehajtást, az intézmények rendjének felforgatását, a kormánynak nem tetsző ágazatok vagy nézetek elsorvasztására irányuló törekvést."

"Tiltakozunk a napi érdekekhez, tudományosan kellőképpen alá nem támasztott elképzelésekhez igazított intézményalapítás gyakorlata ellen, és elítéljük a világnézetek őszinte párbeszédét ellehetetlenítő durva vádaskodást, uszító hangnemet,"

zárják a nyilatkozatot. 

Péntek este szivárgott ki egy telefonbeszélgetés összefoglalója, amiben Palkovics László miniszter elmondta, hogy az MTA-t lényegileg kiürítené a kormány úgy, hogy az intézeti hálózatot a minisztériumhoz kötnék be közvetlenül. Egy esetleges szembenállásra válaszul a CEU-hoz hasonló eljárással fenyegetőzött Palkovics.

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.