Negyven tudós és művész tiltakozik közösen az MTA feldarabolása ellen

POLITIKA
2019 február 09., 14:22
comments 252

"Alulírottak kötelességünknek érezzük, hogy emlékeztessük a kultúra és a tudomány területén intézkedő állami vezetőket: a sikeres reformok alapos előkészítés és nyilvános mérlegelés nyomán születnek. Az érintettek akarata ellenére kierőszakolt változások a szellemi életben soha nem érik el a céljukat," figyelmeztet a Válaszonline-n megjelent közös tiltakozó nyilatkozatában negyven tudós és művész. A Pálinkás József, Beer Miklós, Csaba László, Lányi András és Szathmáry Eörs által kezdeményezett kiállást aláírta többek közt Ascher Tamás rendező, Entz Géza művészettörténész, a Műemlékvédelmi Hivatal volt igazgatója és Nusser Zoltán Bolyai-díjas neurobiológus, az MTA tagja. 

"Meggyőződésünk szerint a mindenkori kormánynak nem feladata, hogy irányt szabjon az állampolgárok ízlésének és gondolkodásának, vagy a tudományos kutatás céljait egymaga jelölje ki. Kötelessége ellenben, hogy az adófizetők pénzéből megfelelő munkafeltételeket biztosítson a tudósok és művészek számára,"

írják. Szerintük a "tudás átadásáért és megújításáért a felelősség elsősorban az értelmiséget terheli." Hozzáteszik: "e felelősség tudatában kell visszautasítanunk az elhamarkodott döntéseket, a kizsarolt végrehajtást, az intézmények rendjének felforgatását, a kormánynak nem tetsző ágazatok vagy nézetek elsorvasztására irányuló törekvést."

"Tiltakozunk a napi érdekekhez, tudományosan kellőképpen alá nem támasztott elképzelésekhez igazított intézményalapítás gyakorlata ellen, és elítéljük a világnézetek őszinte párbeszédét ellehetetlenítő durva vádaskodást, uszító hangnemet,"

zárják a nyilatkozatot. 

Péntek este szivárgott ki egy telefonbeszélgetés összefoglalója, amiben Palkovics László miniszter elmondta, hogy az MTA-t lényegileg kiürítené a kormány úgy, hogy az intézeti hálózatot a minisztériumhoz kötnék be közvetlenül. Egy esetleges szembenállásra válaszul a CEU-hoz hasonló eljárással fenyegetőzött Palkovics.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.