Több tízezres tömeg tüntetett a Conte-kormány intézkedései ellen Rómában

A szakszervezeti szövetségek felhívására több tízezres tömeg jött össze szombat délután Rómában, hogy tiltakozzon a koalíciós kormány gazdaságpolitikája ellen. A tüntetésen gazdasági növekedést elősegítő intézkedéseket és adócsökkentést követeltek. A demonstrációt a legerősebb szakszervezeti föderáció, az 5,5 munkavállalót képviselő CGIL frissen újraválasztott titkára, Maurizio Landini vezette. Beszédében figyelmeztetett:  a beruházások tíz év alatt 30 százalékkal, összességében 100 milliárd euróval csökkentek Olaszországban. 

"A kormánynak változtatnia kell az irányon, fél lábbal már a recesszióban vagyunk,"

hangzott el. Annamaria Furlan, a csaknem 4,5 milliós tagsággal rendelkező olasz kereskedelmi szakszervezet vezetője szerint 

"minden áldozat, amelyet az eltelt években hoztunk, hiábavalónak tűnik. De még nem futottunk ki az időből. Megálljt kell parancsolni a kormánynak! A szociális partnerek együttműködésével vissza kell fordítani az országot a rossz irányból. A jövő felé kell tekinteni, a munka távlatai felé."

Fotó: ANDREAS SOLARO/AFP

A 2014 végi, 2015 eleji óta tüntetések óta nem volt ekkora szakszervezeti mozgósítás, mint a szombati tüntetésre. Akkor a balközép kormány munkaügyi reformja ellen tiltakoztak. (MTI/Euronews)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.