Eszközhasználó majmok szöktek meg a belfasti állatkertből

Bemutatót tartottak a belfasti állatkert csimpánzai a főemlősök kognitív képességeiből: egy vastag faágat kifutójuk magas betonfalának támasztva (eszközhasználat!) átugrottak a kerítésen. Az esetet egy látogató mozgóképen is rögzítette, ezen hallani egy ifjú látogató kommentárját: "Ne szökjél meg, rossz gorillácska!".

A szökés után az egyik csimpánz a bokrok közül a sétaút mellett bukkant fel, a csapat nagy része a kifutó kerítésének tetején ücsörgött.

A majmok azért tudták letörni a vastag ágat a kifutójukban levő fáról, mert az az elmúlt napok viharaiban meggyengült, mondta az állatkert részéről a BBC-nek Alyn Cairns. "Ezek intelligens főemlősök. Tudják, hogy nem szabad kint lenniük, úgyhogy vissza is fognak menni maguktól" - mondta.

A látogatókat jobban felzaklatták a történtek. Danielle Monaghan például a látogatók biztonságáért aggódott. Ő két lányával, partnerével és annak fiatal unokahúgaival volt az állatkertben, amikor szembetalálkozott a sétaösvényig kimerészkedő csimpánzzal. "Ennyi gyerekkel nyilván elborzadtam. Próbáltam nem mutatni a félelmem, de azért ott mocorgott bennem, hogy mi van, ha megtámad, vagy megpróbálja elragadni a gyerekeket, vagy felöklel?" - mondta. "De nyugodt maradt. Más lenne a történet, ha agresszív lett volna, de egyáltalán nem volt az. Nyugodtak lehettünk mellette. Továbbsétáltunk, és az egész nagyszerű volt!" - mesélte. (Via The Guardian)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.