A szíriai és kurd erők már az Iszlám Állam utolsó erődjét ostromolják

Az amerikai hadsereg által támogatott szíriai és kurd erők vasárnap heves harcokba keveredtek Kelet-Szíriában, ahol az Iszlám Állam utolsó megmaradt állásait támadják. Az Iszlám Állam 2014-ben lett meghatározó erő a Közel-Keleten, amikor a dzsihadisták lerohanták Szíria és Irak nagy részét.

Az Egyesült Államok támogatását élvező arab-kurd milícia szombaton jelentette be, hogy megkezdték a "végső csatát" az Iszlám Állam dzsihadista szervezet utolsó állásának teljes felszámolására Szíria keleti részében.

A Szíriai Demokratikus Erők (SDF) szóvivője, Mustafa Bali vasárnap késő délután azt mondta, hogy a harcosaik már felszámolták a dzsihadisták 41 állását, és haladnak előre.

Fotó: DAPHNE BENOIT/AFP

Az Iszlám Állam egy nagyjából négy négyzetkilométernyi területet tart még ellenőrzése alatt Deir-ez-Zór tartományban. Az SDF szóvivője szerint a Deir-ez-Zórban még kitartó dzsihadisták többsége külföldi állampolgár. Azoknak a harcosoknak a többsége, akiket az utóbbi két hónapban elfogtak vagy megadták magukat, külföldi volt.

A szíriai polgárháború eseményeit nyomon követő, londoni központú szervezet szerint a milícia légi- és tüzérségi támadásokat zúdít a dzsihadistákra. Rámi Abdel-Rahmán, az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központjának vezetője arról számolt be, hogy ádáz küzdelem folyik, amit aknarobbanások robaja kísér. A szárazföldön nehéz az előrejutás, mert a terület nagyon el van aknásítva.

Bali szombaton azt mondta, napok kérdése, hogy elfoglalják a területet. Az arab-kurd milícia szeptemberben indított offenzívát az Iszlám Állam ellen Kelet-Szíriában. (Yahoo, MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.