Jogvédők szerint a Google és az Apple támogatja a nők elnyomását Szaúd-Arábiában

külföld
2019 február 11., 20:53
comments 143

Jogvédők azzal vádolják az Apple-t és a Google-t, hogy támogatják a nők elnyomását Szaúd-Arábiában, készülékeik és webáruházaik ugyanis támogatják az Absher nevű mobilalkalmazást, amit szaúdi férfiak arra használnak, hogy kövessék vele a feleségeik mozgását. Az Abshert a szaúdi kormány üzemelteti, és azért fejlesztették, mert a szaúdi jog szerint minden nőnek van egy törvényes gyámja (legtöbbször az apjuk vagy a férjük), aki ellenőrizheti a nő mozgását, és megtilthatja neki, hogy bizonyos helyekre kíséret nélkül menjen.

Az Absher jelez, ha a követett nő valamilyen tiltott hely közelében mászkál, ha egy reptér felé veszi az irányt, vagy ha átlépi az országhatárt.

Az alkalmazás a Google Play és az iTunes áruházakban is elérhető, már több mint egymillió felhasználó töltötte le.

Az Abshernek vannak teljesen ártalmatlan funkciói is, lehet például rajta keresztül parkolási bírságokat is fizetni, szaúdi menekültek és nőjogi aktivisták szerint azonban az alkalmazás az egyik legfontosabb szimbóluma a helyi nők elnyomásának, a követési szolgáltatása pedig fontos eszköz a férfiak kezében a feleségeik totális ellenőrzéséhez.

Miután több cikk is bemutatta, hogy az Absheren a férfiak beállíthatják, hogy a feleségük hová mehet és hová nem, hogy hányszor utazhat egyedül és mennyi ideig, a Human Rights Watch és az Amnesty International is aggodalmát fejezte ki azért, mert a Google és az Apple semmit nem tesz az alkalmazás ellen. (Business Insider)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.