Jogvédők szerint a Google és az Apple támogatja a nők elnyomását Szaúd-Arábiában

Jogvédők azzal vádolják az Apple-t és a Google-t, hogy támogatják a nők elnyomását Szaúd-Arábiában, készülékeik és webáruházaik ugyanis támogatják az Absher nevű mobilalkalmazást, amit szaúdi férfiak arra használnak, hogy kövessék vele a feleségeik mozgását. Az Abshert a szaúdi kormány üzemelteti, és azért fejlesztették, mert a szaúdi jog szerint minden nőnek van egy törvényes gyámja (legtöbbször az apjuk vagy a férjük), aki ellenőrizheti a nő mozgását, és megtilthatja neki, hogy bizonyos helyekre kíséret nélkül menjen.

Az Absher jelez, ha a követett nő valamilyen tiltott hely közelében mászkál, ha egy reptér felé veszi az irányt, vagy ha átlépi az országhatárt.

Az alkalmazás a Google Play és az iTunes áruházakban is elérhető, már több mint egymillió felhasználó töltötte le.

Az Abshernek vannak teljesen ártalmatlan funkciói is, lehet például rajta keresztül parkolási bírságokat is fizetni, szaúdi menekültek és nőjogi aktivisták szerint azonban az alkalmazás az egyik legfontosabb szimbóluma a helyi nők elnyomásának, a követési szolgáltatása pedig fontos eszköz a férfiak kezében a feleségeik totális ellenőrzéséhez.

Miután több cikk is bemutatta, hogy az Absheren a férfiak beállíthatják, hogy a feleségük hová mehet és hová nem, hogy hányszor utazhat egyedül és mennyi ideig, a Human Rights Watch és az Amnesty International is aggodalmát fejezte ki azért, mert a Google és az Apple semmit nem tesz az alkalmazás ellen. (Business Insider)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.