Júliusban alapítványi fenntartásba kerülhet a Corvinus Egyetem

Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány néven jön létre az az alapítvány, amely a jövőben a Budapesti Corvinus Egyetem fenntartója lesz.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter sajtótájékoztatón közölte: az egyetemet fenntartó Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány alapító vagyona a MOL Nyrt. és a Richter Nyrt. 10-10 százalékos részvénypakettje, amelynek piaci összértéke nagyságrendileg 380 milliárd forint. A részvények osztalékhozama fordítható az egyetem céljainak megvalósítására.

Emellett a kormány döntése alapján az egyetem ingó és ingatlanvagyona július 1-től az egyetem tulajdonába kerül. A miniszter elmondta, hogy az egyetem javára megvásárolásra kerül a Wingprojekt6 Kft., amely az egyetem egyik - jelenleg PPP formájában használt - oktatási épületének tulajdonosa.

A Corvinus Egyetem új épülete

Lánczi András, az egyetem rektora reményét fejezte ki, hogy az általuk megvalósítandó modell más intézmények számára is példa lesz.

Palkovics a Portfóliónak adott hétfői interjújában ezt tovább részletezte.

A miniszter szerint a változás célja, hogy “nemzetközi versenyképességét jelentősen megnövelve, a Budapesti Corvinus Egyetem 2030-ra a világ 200, Európa 100 legjobb gazdaság- és társadalomtudományi egyeteme legyen”.

Eddig az állam volt a fenntartója az intézménynek, az átalakításokkal az alapítvány lesz az, amely egy dologgal foglalkozik: a vagyon kezelésével azon keretrendszeren belül, amit az alapító, azaz a magyar állam meghatározott. Szerinte ez azért jó, mert az állami fenntartású egyetemeknek egy sor olyan kötelezettséggel, korláttal kell szembesülniük, “ami a működésüket nem feltétlenül könnyíti meg”.

Palkovics azt mondta, a fenntartóváltás akár már júliustól megtörténhet.

A Corvinus Egyetem régi épületeFotó: Lars Halbauer/dpa/AFP

Palkovics az alapítvány vagyonára is kitért, az mondta ennek a vagyonnak a hozamával gazdálkodhatnak, de az alapítvány a vagyont nem adhatja el. Az erre a vagyonrészre eső 2018-ban fizetett 2017 évi osztalék 9,4 milliárd forint volt a MOL-nál és 1,26 milliárd forint a Richternél.

“Ez a 10,66 milliárdos összeg meghaladja azt az állami támogatást, amit a Corvinus jelenleg kap, így további fejlesztésekre is lehetőséget biztosítva” - mondta Palkovics. (Portfólió, MTI)

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.