Ombudsman: Nem kell majd fizetni a gyerek miatt kórházban benntartózkodó szülőnek

2019 február 12., kedd 14:00
131

Módosulhat a gyerekeket kezelő kórházak házirendje, nem lehet díjfizetéshez kötni a szülő benntartózkodását az intézményben – közölte az alapvető jogok biztosa.

Székely László ombudsman tavaly decemberben tett közzé egy jelentést, amiben megállapította, hogy több intézményben is súlyosan aggályos, indokolatlan korlátozásokat alkalmaznak a kórházban kezelt gyerekek mellett tartózkodó szülők elhelyezésekor. Ennek hátterében a jogszabályi keretek és a finanszírozási szabályok elégtelenségét áll. A jelentés szerint önmagában a gyermekkel való benntartózkodást nem lehet díjfizetéshez kötni.

Ebben a dokumentumban az ombudsman felkérte az egészségügyért is felelős emberierőforrás-minisztert, hogy alkossa meg a felnőtt korú kísérők, tehát a szülők, a törvényes képviselők, más közeli hozzátartozók kórházi benntartózkodását biztosító részletes szabályokat.

A biztos hivatalának közleménye szerint az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyért felelős államtitkára egyetértett a megállapításokkal, és jelezte, hogy felkérte az Egészségügyi Szakmai Kollégium Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Tagozatát a jogszabály felülvizsgálatára és új joganyag javaslattételére. Az államtitkár ezzel összhangban megígérte, hogy áttekinti a finanszírozási háttért, és pontosítja a benntartózkodásra jogosult személyi kört is. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt