Észak-Koreában egyre nagyobb divat a kristálymet, mert a rezsimnek még hasznos is, ha az alattvalók rákapnak a drogra

külföld
2019 február 13., 22:11
comments 83

Észak-Koreáról sokak fejében élhet az a kép, hogy a legszigorúbb ellenőrzés alatt tartott állampolgárok egész nap vigyázzban állnak, és engedély nélkül egy hangosat tüsszenteni sem mernek. Ehhez képest elsőre zavarba ejtőnek tűnik, hogy folyamatosan érkeznek a hírek, amelyek szerint 

mára a kristálymet lett az egyik legdivatosabb ajándék a világtól elzárt diktatúrában.

A New York Times cikkéből az is kiderül, hogy a metamfetamin fogyasztásának gazdag hagyományai vannak a Koreai-félszigeten. Először a 20. század elején, a japán megszállás alatt tűnt fel, majd a dezertőrök elmondása szerint az észak-koreai katonáknak is adtak belőle a II. világháborúban. Később, a hetvenes években több északi diplomatát is letartóztattak kábítószer-csempészet miatt külföldön.

Kim Ir Szen és Kim Dzsongil szobrai
photo_camera Kim Ir Szen és Kim Dzsongil szobrai Fotó: Reuters / Kyodo

A kilencvenes években aztán a készpénz szűkében lévő kommunista diktatúrának remek ötlete támadt: elkezdett metamfetamint termelni a külföldi piacokra, amelyet jellemzően a kínai triádok és a japán jakuzák terítettek. A kétezres években azonban az államilag támogatott kábítószer-termelés visszaesett, ezért sok szakember munka nélkül maradt, és magánlaborokban gyártotta a cuccot a környék lakosságának.

Az erről szóló tanulmány szerzője, Sheena Chestnut Greitens szerint az alapvető egészségügyi ellátás hiánya miatt az opioidokat és az amfetamin-szerű stimulánsokat sokan használják gyógykészítmények helyett. Ami természetesen nagyon veszélyes, hiszen például a metamfetamin durván addiktív. Amiről viszont az észak-koreaiak nagy része nem is tud, ezért - egy dél-koreai szakértő szerint - nagyjából 

úgy használják a kristálymetet, mint mi az energiaitalokat.

photo_camera I'll take you to the candy shop  Fotó: -/AFP

A drogvásárlás hivatalosan természetesen illegális Észak-Koreában, ahogy a magánkereskedelem úgy általában, de a hatósági korrupciónak hála gyakorlatilag legálisnak számít - magyarázza a University of Sydney kutatója. A washingtoni  Committee for Human Rights in North Korea igazgatója pedig azzal magyarázza az engedékenységet, hogy „amíg a drogfogyasztás nem jelent veszély a rendszerre, hanem ellenkezőleg, eltompítja Észak-Korea népének elméjét, a kormány hallgatólagosan engedélyt ad rá, hiába a hatalmas mentális és fizikai károk, amelyeket okozhat.” 

Ezért aztán az észak-koreaiak - és a Radio Free Asia szerint a fiatalok különösen - úgy tolják a kristálymetet, mintha csak egy cigire gyújtanának. A holdújév alatt osztogatott ajándékok között állítólag az egyik legnépszerűbb a metamfetamin volt. (New York Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.