Évek óta panaszkodnak, hogy az Elios lámpái nem adnak elég fényt abban a kereszteződésben, ahol most gázoltak halálra egy nőt

politika
2019 február 13., 18:39
comments 409

Meghalt a kórházban az a 67 éves nő, akit kedd este ütött el egy kisbusz Pécsen. Az asszony a zebrán kelt át, amikor elgázolták – jelenti az RTL Híradó. 

Azt, hogy pontosan mi okozta a balesetet, még vizsgálják, de ugyanennek a kereszteződésnek a világítására már évekkel ezelőtt is panaszkodtak a környéken élők, akik szerint az Elios Zrt. által felszerelt új lámpák nem adnak elég fényt. A riportban bevágják azokat a három évvel ezelőtti felvételeket, amelyeken a helyiek elmondják, hogy „sokkal jobb volt a régi világítás”, és amióta 2015 elején Tiborcz István cége 900 millióból „korszerűsítette” a közvilágítást, „az autós nem látja a gyalogost”.

Az önkormányzat az RTL megkeresésére most azt mondta, hogy méréseik szerint az új lámpák 30 százalékkal több fényt adnak, mint a régiek. Ott élő emberek viszont azt nyilatkozzák, hogy többször majdnem elgázolták már őket a rossz fényviszonyok miatt. Az önkormányzat azt ígérte, hogy ha a forgalom indokolja, új lámpaoszlopokat építenek és jelzőlámpákat is állíthatnak.

Az Átlátszónak küldött olvasói beszámolók szerint ez nem csak pécsi probléma, az Elios-lámpák félhomályára számos településen panaszkodnak.

A balesettől nyilván függetlenül, de pont ma derült ki, hogy a kormány tényleg elengedi az Elios közvilágítási projektjeinek uniós támogatását, vagyis a magyar költségvetésből fizeti ki a 13 milliárd forintot. Ha nem adják le az EU-nak ezeket a számlákat, akkor az OLAF sem vizsgálódhat tovább a miniszterelnök vejének korábbi ügyei után.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.