A kormány tényleg elengedi az Elios fejlesztéseinek uniós támogatását

2019 február 13., szerda 9:59
335

„110 százalékát költöttük el a rendelkezésre álló keretnek, és mind a 100 százalék lehívásra került olyan projektekkel, ahol nem volt vita a kormány és a brüsszeli bizottság között”

Ezt írta a hvg kérdésére az Innovációs Minisztérium, amikor az Elios-projekt elszámolásáról érdeklődtek.

Jávor Benedek EP képviselő tegnap írta meg a blogján, hogy

„A magyar kormány kiveszi az Európai Bizottságnak leadandó végleges számlacsomagból az Elios által megvalósított, és az EU csalás elleni hivatala, az OLAF által vitatott közvilágítási projektek számláit”

Az Elios nagy nyertese volt a 2013 és 2015 közötti önkormányzati közvilágítási pályázatoknak, ezeket elvileg uniós forrásokból finanszírozták. A cégnek alapításától éveken át Orbán Viktor miniszterelnök veje, Tiborcz István volt a vállalkozás vezető tisztségviselője, és egy ideig résztulajdonosa. Az unió csalás elleni hivatala, az OLAF súlyos szabálytalanságokat talált a projekt körül, de a magyar hatóságok érdemben inkább nem piszkálták az ügyet.

A kormány mostani döntésének azért van jelentősége, mert ha nem adják le az Elios-os számlákat, akkor lényegében nincs uniós támogatás, így nem mocoroghat tovább az Olaf az ügyben, ami csak az EU-s pénzek elköltése felett őrködik, tőlük a magyar költségvetésből nyugodtan kilophatja bárki a pénzt.

Palkovics László minisztériuma tegnap jelentette be, hogy szerintük nem közérdekű adat az OLAF Elios jelentése, így azt nem hozzák nyilvánosságra, és most ugye megerősítették, hogy nem adják le a számlákat. A HVG-nek küldött válaszban hozzátették:

a közvilágítás fejlesztési projektet eddig is a kampányeszközként használta a bevándorláspárti ellenzék a saját politikai céljai eléréséhez.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt