A kormány tényleg elengedi az Elios fejlesztéseinek uniós támogatását

POLITIKA
2019 február 13., 09:59

„110 százalékát költöttük el a rendelkezésre álló keretnek, és mind a 100 százalék lehívásra került olyan projektekkel, ahol nem volt vita a kormány és a brüsszeli bizottság között”

Ezt írta a hvg kérdésére az Innovációs Minisztérium, amikor az Elios-projekt elszámolásáról érdeklődtek.

Jávor Benedek EP képviselő tegnap írta meg a blogján, hogy

„A magyar kormány kiveszi az Európai Bizottságnak leadandó végleges számlacsomagból az Elios által megvalósított, és az EU csalás elleni hivatala, az OLAF által vitatott közvilágítási projektek számláit”

Az Elios nagy nyertese volt a 2013 és 2015 közötti önkormányzati közvilágítási pályázatoknak, ezeket elvileg uniós forrásokból finanszírozták. A cégnek alapításától éveken át Orbán Viktor miniszterelnök veje, Tiborcz István volt a vállalkozás vezető tisztségviselője, és egy ideig résztulajdonosa. Az unió csalás elleni hivatala, az OLAF súlyos szabálytalanságokat talált a projekt körül, de a magyar hatóságok érdemben inkább nem piszkálták az ügyet.

A kormány mostani döntésének azért van jelentősége, mert ha nem adják le az Elios-os számlákat, akkor lényegében nincs uniós támogatás, így nem mocoroghat tovább az Olaf az ügyben, ami csak az EU-s pénzek elköltése felett őrködik, tőlük a magyar költségvetésből nyugodtan kilophatja bárki a pénzt.

Palkovics László minisztériuma tegnap jelentette be, hogy szerintük nem közérdekű adat az OLAF Elios jelentése, így azt nem hozzák nyilvánosságra, és most ugye megerősítették, hogy nem adják le a számlákat. A HVG-nek küldött válaszban hozzátették:

a közvilágítás fejlesztési projektet eddig is a kampányeszközként használta a bevándorláspárti ellenzék a saját politikai céljai eléréséhez.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.