Macron kibékült az olasz elnökkel

2019 február 13., szerda 4:41
37

Mivel az elmúlt hetekben egyre feszültebbé vált a diplomáciai viszonyt a két ország között kedden francia és az olasz elnök kedden megbeszélték, hogy „mindkét ország fontosnak tartja a francia-olasz viszonyt”.

Emmanuel Macron francia és Sergio Mattarella telefonon egyeztetett egymással, és az Elysée-palota közleménye szerint „arra emlékeztettek, hogy Franciaország és Olaszország, amely államok együtt építették Európát, rendkívüli felelősséggel bírnak a védelmi politika közös kidolgozásában és az Európai Unió (EU) fellendítésében”.

Párizs és Róma között nagyon feszült a viszony, amióta Olaszországban tavaly júniusban kormánykoalícióra lépett a Matteo Salvini vezette bevándorlásellenes Liga és az elitellenes Öt Csillag Mozgalom .  

A vita a múlt héten még ott tartott, hogy Franciaország csütörtökön hazahívta római nagykövetét, miután Luigi Di Maio olasz miniszterelnök-helyettes, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetője találkozott Franciaországban a francia kormány ellen csaknem három hónapja tüntető sárgamellényesek mozgalmának néhány tagjával, és a májusi európai parlamenti választásokon való együttműködésről egyeztetett velük.

Salvini pedig egyenesen azzal vádolta Emmanuel Macron államfőt, hogy a népével szemben kormányozza a hazáját, és azt mondta: reméli, hogy a francia lakosság hamarosan felszabadul egy nagyon rossz elnök vezetése alól.

Azóta Di Maio és Salvini is jelezte hétfőn, hogy ismételten jó kapcsolatokra törekednek Franciaországgal. (Le Monde/MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt