Egy Puskás-stadionnyival lettünk kevesebben a Puskás-stadion építésének megkezdése óta

2019 február 14., csütörtök 13:15

Vannak adatok, amiket úgy próbának eladni, hogy lefordítják közérthetőre. Mondjuk az éves magyar PET-palack-hulladék mennyisége elérne a Holdig. Vagy egy exabájt annyi adat, hogy ha CD-n tárolnák, akkor a lemezekből rakott oszlop - a PET-palack-szeméttel párhuzamosan - szintén elérne a Holdig. Vagyis jó sok, de amíg nem sétálja végig az ember a Föld-Hold távolságot, vagy nem stoppolja végig, akkor mégis nehéz elképzelni, mennyire sok. 

Ilyen adat az is, hogy a népességfogyás miatt évente egy kisvárosnyival vagyunk kevesebben. Tavaly például 40 097-tel többen haltak meg itthon, mint amennyien születtek. Ez nagyon sok. Szigetszentmiklóson egy kicsivel kevesebben, Dunakeszin egy kicsivel többen laknak. Aki viszont annyira nem ismeri a két települést és az összes lakóját, annak ez az adat is keveset mond.

Lenne talán egy összehasonlítás, ami megfoghatóbbá teszi a jelenkor magyarjainak, milyen ütemben fogyunk. 

A bruttó 190 milliárd forintos új Puskás Stadiont, minden magyar stadion stadionját 2017 áprilisban kezdték el építeni, miután előtte egy évig tartottak a bontási munkálatok. 

Azóta az itthoni születések/halálozások egyenlege - 67 ezer fő. Pont annyi, mint amennyien a Puskás-stadionban elférnek majd, ha kész lesz. (Ugyan a decembert és a januárt csak megbecsültük, nagyon nagy eltérések nem lesznek a hónapok múlva megjelenő hivatalos számoktól.) 

A Puskás Stadion még nincs kész, várhatóan novemberben adják át. Addig tovább csökken a magyarok száma, nagyjából még 30 ezerrel. (Idén február és november között 32289-en, egy évvel korábban 29033-mal lettünk kevesebben). Az első évértékelőcsecsemők is legfeljebb ekkor születnek majd. 

A Puskás-stadion építésének megkezdése és az első meccs között a népességcsökkenés majdnem 100 ezer fő lesz. Ez csak egyetlen példa, 2,5 évet ölel fel.

Hosszabb távon mindez így néz ki:

1981 óta minden évben kevesebben születtek, mint amennyien meghaltak Magyarországon. 36 év alatt több, mint 1,1 millióval haladta meg a halálozások száma a születésekét. 

Arról, hogyan veszett el a lehetőség a demográfiai zuhanás megállítására, itt írtunk.