Franciaország területéről eredhetnek a Stonehenge-hez hasonló kőemlékek

Közös eredetük lehet az angliai Stonehenge-hez hasonló őskori európai kőemlékeknek (megalitok), amelyek egy új kutatás szerint Franciaország mai területéről erednek.

Fotó: Neil Howard/Flickr CC BY-NC 2.0

Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmány szerint vadászó-gyűjtögető életmódot folytató emberek állíthatták az első megalitokat kb. 7000 éve, majd később hajósok elterjeszthették szerte Európában.

Régészek korábban úgy vélték, hogy ezek az építmények a Közel-Keletről származnak, de egyre több antropológus és régész ért egyet abban, hogy az európai kőemlékek eredete ezektől független.

Bettina Schulz Paulsson, a svédországi Göteborgi Egyetem régésze a szakirodalomban 2400 európai lelőhelyről keresett adatokat korukat és szerkezetüket illetően. Megalitokat és korábbi korokból származó sírokat vizsgált meg, és áttekintett minden információt építésükről és az azokat építő emberekről.

A kapott adatok alapján megállapította, hogy a legkorábbi európai kőemlékek Északnyugat-Franciaország területéről származnak kb. i. e. 4700-ből. Ez az egyetlen olyan térség, ahol nemcsak ismert megalitemlék maradt fenn, de i. e. 5000-ből származó sírokat is találtak, ami azt jelezheti, hogy innen erednek a megalitok.

Az első megalitok megépítése után kb. 400 évvel, i. e. 4300-ban hasonló kőszerkezeteket emeltek Franciaország déli részén, a Földközi-tenger térségében, az Ibériai-félszigeten és más térségekben. Az angliai Stonehenge-et i. e. 2400 körül építették. (Frissítés: az MTI megkavarta a dátumokat kicsit, ebben a cikkben is rosszul szerepeltek, de a hibát azót ajavítottuk.)

Mivel ezek a kőszerkezetek a tengerpartokhoz közeli térségekben bukkantak fel, Paulsson úgy véli, hogy őskori hajósok terjeszthették el azokat. Az építők hajózási érdeklődését mutatta, hogy az első észak-franciaországi megalitokra ámbrásceteket és a tengeri élettel összefüggő jeleket véstek.

Több kutató egyetért a svéd régész megállapításaival, míg mások szerint nehéz kizárni annak a lehetőségét, hogy ezeket az európai megalitokat egymástól függetlenül építették, és más térségekben vannak korábbi korokból származó megalitok. (MTI)