Franciaország területéről eredhetnek a Stonehenge-hez hasonló kőemlékek

2019 február 14., csütörtök 15:10
55

Közös eredetük lehet az angliai Stonehenge-hez hasonló őskori európai kőemlékeknek (megalitok), amelyek egy új kutatás szerint Franciaország mai területéről erednek.

Fotó: Neil Howard/Flickr CC BY-NC 2.0

Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmány szerint vadászó-gyűjtögető életmódot folytató emberek állíthatták az első megalitokat kb. 7000 éve, majd később hajósok elterjeszthették szerte Európában.

Régészek korábban úgy vélték, hogy ezek az építmények a Közel-Keletről származnak, de egyre több antropológus és régész ért egyet abban, hogy az európai kőemlékek eredete ezektől független.

Bettina Schulz Paulsson, a svédországi Göteborgi Egyetem régésze a szakirodalomban 2400 európai lelőhelyről keresett adatokat korukat és szerkezetüket illetően. Megalitokat és korábbi korokból származó sírokat vizsgált meg, és áttekintett minden információt építésükről és az azokat építő emberekről.

A kapott adatok alapján megállapította, hogy a legkorábbi európai kőemlékek Északnyugat-Franciaország területéről származnak kb. i. e. 4700-ből. Ez az egyetlen olyan térség, ahol nemcsak ismert megalitemlék maradt fenn, de i. e. 5000-ből származó sírokat is találtak, ami azt jelezheti, hogy innen erednek a megalitok.

Az első megalitok megépítése után kb. 400 évvel, i. e. 4300-ban hasonló kőszerkezeteket emeltek Franciaország déli részén, a Földközi-tenger térségében, az Ibériai-félszigeten és más térségekben. Az angliai Stonehenge-et i. e. 2400 körül építették. (Frissítés: az MTI megkavarta a dátumokat kicsit, ebben a cikkben is rosszul szerepeltek, de a hibát azót ajavítottuk.)

Mivel ezek a kőszerkezetek a tengerpartokhoz közeli térségekben bukkantak fel, Paulsson úgy véli, hogy őskori hajósok terjeszthették el azokat. Az építők hajózási érdeklődését mutatta, hogy az első észak-franciaországi megalitokra ámbrásceteket és a tengeri élettel összefüggő jeleket véstek.

Több kutató egyetért a svéd régész megállapításaival, míg mások szerint nehéz kizárni annak a lehetőségét, hogy ezeket az európai megalitokat egymástól függetlenül építették, és más térségekben vannak korábbi korokból származó megalitok. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt