Guaidó lecserélte az állami olajvállalat amerikai leányvállalatának vezetését

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Juan Guaidó venezuelai ellenzéki vezető újabb lépést tett szerdán Nicolás Maduro hivatalban lévő elnök hatalmának aláásására: lecserélte a PDVSA állami olajipari vállalat egyesült államokbeli leányvállalatának, a Citgónak a vezetését, hogy ezáltal megfossza az államot olajbevételeitől, és reménybeli saját kormányának teremtsen anyagi alapot.

Az a tény, hogy a nyugati országok Guaidót ismerték el a venezuelai állam legitim vezetőjének, nem változtat azon, hogy a hazai intézmények - így egyebek között a PDVSA - felett Maduro kormánya gyakorol ellenőrzést. Viszont a Citgo székhelye Washingtonban van - és ez Venezuela legértékesebb külföldi vagyontárgya -, így Guaidó az amerikai kormány jóváhagyásával megtehette, hogy leváltja a cég vezetését. Az igazgatótanácsba olyan venezuelaiakat ültetett, akik mind az Egyesült Államokban élnek. 

Az ellenzéki vezetőnek - a Maduro kormánya által el nem ismert parlament elnökének - szüksége van anyagi eszközökre, ha mint ideiglenes elnök meg akar alakítani egy ideiglenes kormányt. Egyelőre azonban nem lehet tudni, hogy az igazgatótanács cseréjét a gyakorlatban hogyan tudja majd végrehajtani - jegyezte meg a Reuters hírügynökség. Maduro fogadkozott korábban, hogy nem fogja hagyni a Citgo "ellopását". Szakértők szerint a venezuelai állam feltehetőleg pert fog indítani a cég élén végrehajtott hatalomátvétel miatt. (MTI, Reuters)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.