Négy év után hazatérne Nagy-Britanniába a diáklány, aki Szíriába szökött

2019 február 14., csütörtök 6:34
318
Amira Abase, Kadiza Sultana és Shamima Begum 2015. február 23-án, amikor fogták magukat, és Gatwickből Törökországba repültek, majd onnan Szíriába szöktek. Begum most visszatérne Nagy-Britanniába. Fotó: -/AFP

Nem bánt meg semmit, de most, kilenc hónapos terhesen a gyermeke miatt visszatérne Nagy-Britanniába a most 19 éves Shamima Begum, aki 2015-ben két barátnőjével együtt Szíriába szökött, hogy csatlakozzon az ISIS-hez, írja a BBC.

Begum a Timesnak adott interjújában arról is beszélt, hogy az Iszlám Államban töltött éveiben látott kukákba dobott emberi fejeket, de ez "nem zaklatta fel". A jelenleg egy szíriai menekülttáborban élő fiatal nő azt is elmesélte, hogy az elmúlt négy évben két gyermeke is született, de mindkettő meghalt. Ahogy egy bombázásban meghalt egyik barátnője is. A harmadik lány sorsáról nem tud.

Begum és két társa, az akkor szintén 15 éves Amira Abase és az egy évvel idősebb Kadiza Sultana a Bethnal Green Academy tanulói voltak, amikor 2015 februárjában elszöktek Nagy-Britanniából. Szüleiknek azt mondták, hogy csak elugranak valahova. Valójában Gatwickből Törökországba repültek, ahonnan aztán Szíriába utaztak.

Rakkába, az Iszlám Állam fővárosába érkezésük után Begumot több más, a dzsihadisták feleségének szánt lánnyal együtt szállásolták el. "Én arra jelentkeztem, hogy egy 20-25 éves, angolul beszélő harcos neje legyek" - mesélte. Tíz nappal később hozzáadták egy 27 éves, muzulmán hitre áttért Hollandhoz. Azóta is vele él, együtt menekültek el két hete Baghuzból, az ISIS utolsó végvárából. Férje megadta magát egy csapat szír harcosnak, Begum pedig eljutott egy észak-szíriai menekülttáborba.

A Times riporterének kérdésére, hogy a rakkai élete a várakozásai szerint alakult-e, azt felelte, hogy igen. "Normális élet volt, olyasmi, amit a propagandavideókon is mutogatnak. Olykor-olykor voltak bombázások meg ilyesmi, de ezt leszámítva..." - mondta. Persze, mint már említettük, Begumot az se kavarta fel, amikor levágott fejeket látott egy kukában. "Egy elfogott harcosé volt, az Iszlám ellenségéé. Csak arra gondoltam, hogy mit tett volna egy muszlim nővel, ha alkalma nyílt volna rá" - mondta.

Az ISIS-szel eltöltött négy éve után azt mondja, "már nem az a butus kis 15 éves iskoláslány vagyok, aki négy éve elszökött a Bethnal Greenből". Ehhez még hozzátette, hogy nem bánja, hogy Szíriába szökött.

Begum amúgy úgy véli, az ISIS elbukott. "Nincsenek nagy reményeim. Egyre kisebbek és kisebbek lesznek. És olyan nagy az elnyomás és a korrupció, hogy nem is hiszem, hogy győzelmet érdemelnének" - mondta. (Via BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt