Nyíltan be kell ismernünk, hogy a kormánysajtó ezzel a húzással tényleg a független média fölé nőtt intellektuálisan

Média
2019 február 14., 10:56
comments 233

Túrkeve pont ugyanaz a nyomasztó sárfészek, mint Mezőtúr. Ezt nem én mondom, hanem a szoljon.hu, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei híroldal.

A néhány hónapja Mészáros Lőrinc tulajdonából a központi kormányzati médiaholdingba került megyei laphálózat már az ismert milliárdos alatt is arról volt híres, hogy szinergikusan működött, vagyis ugyanazokat a központilag előállított cikkeket rakták az összes megyei lapba. Ez furcsán néz ki ugyan, de kétségtelenül költséghatékony húzás.

A Mediaworkshöz tartozó megyei lapok címlapjai a 2018-as parlamenti választás előtti napon
photo_camera A Mediaworkshöz tartozó megyei lapok címlapjai a választás előtti napon Fotó: 444

Ezt a módszert fejlesztette tovább egészen bátor irányba a propagandalánc Szolnok megyei szeme, a szoljon.hu - szúrta a ki a commentcom blog.  A lap ugyanis 2018. februárjában helyszíni riportot írt arról, hogy Túrkevén istentelenül sárosak az utcák, de annyira, hogy a lakosok néha ki sem tudnak állni a garázsból, az áruszállító teherautók és a mentők pedig nem tudnak behajtani sok helyre. 

Hogy miért ment le a riporter Túrkevére? Hát mert S. József megírta nekik, hogy

"Jöjjenek el felénk, nézzék meg, milyen áldatlan állapotok közepette élünk"

A helyzet annyira durvának bizonyult Túrkevén, hogy még Vida Tamás, a település polgármestere is kénytelen volt beismerni, miszerint

"Rendszeresen érkezik panasz a lakosoktól, hogy áldatlan a helyzet a sár miatt. Nekem pedig egyet kell értenem velük"

Erre mi történt ma? A szoljon.hu lehozott egy helyszíni riportot arról, hogy micsoda sárfészek ez a Mezőtúr, de annyira, hogy a lakosok néha ki sem tudnak állni a garázsból, az áruszállító teherautók és a mentők pedig nem tudnak behajtani sok helyre.

Hogy miért ment le a riporter Mezőtúrra? Hát mert S. József megírta nekik, hogy

"Jöjjenek el felénk, nézzék meg, milyen áldatlan állapotok közepette élünk!"

Úgy tűnik, hogy az S. igen gyakori vezetéknév lehet Jász-Nagykun-Szolnok megyében.

A helyzet annyira durvának bizonyult Mezőtúron, hogy még Herczeg Zsolt, a település polgármestere is kénytelen volt beismerni, miszerint

"Rendszeresen érkezik panasz a lakosoktól, hogy áldatlan a helyzet a sár miatt. Nekem pedig egyet kell értenem velük"

Hány nagy magyar író és falukutató sajtótermék futott neki újra meg újra annak a témának, hogy a magyar vidéken mintha semmi sem változna. De egyikük sem jutott annyira messze, mint Szilvási Zsuzsa és a szoljon.hu.

A kormány propagandaholdingja pedig a gyakorlatban, egy ilyen műfaji újítással mutat utat a nehéz helyzetben lévő világmédiának. Nemcsak az "ugyanazt az üzenetet sok helyre" modell működik, hanem az "ugyanazt az üzenetet ugyanoda, egy cím és két bekezdés átírásával, egy évvel később" is. 


Kormánypropagandagépezet, köszönjük szépen!

A két cikkről megkérdeztem a magyar média egyik meghatározó Mezőtúr-szakértőjét, Német Tamás indexes újságírót, aki így világította meg a helyzetet:

"Mezőtúriként pedig annyit szeretnék mondani, hogy ha tőrt szeretnél szúrni egy mezőtúri szívébe, akkor vegyél egy Túrkevéről szóló cikket, másold át egy az egyben, és cseréld ki a Túrkeve szót Mezőtúrra."

A szakértő ehhez annyit tett még hozzá, hogy

"Amúgy természetesen a két település összehasonlíthatatlan, és ha van is sár Mezőtúron, az teljesen más, mint Túrkevén."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.