Szándékosan hazudott az ügyészeknek Trump volt kampányfőnöke

2019 február 14., csütörtök 6:00

"Több hamis vallomást is tett az FBI-nak, a különleges ügyész hivatalának és a nagyesküdtszéknek a nyomozásban fontos kérdésekben" - állapította meg Amy Berman Jackson bíró Paul Manafortról, Donald Trump más vétségek miatt már elítélt egykori kampánytanácsadójáról. Manafortot Robert Mueller, az Egyesült Államok 2016-os elnökválasztásába történt orosz beavatkozás ügyében vizsgálódó különleges ügyész vádolta meg azzal, hogy megszegte vádalkuját, a bíróság pedig igazat adott neki ebben.

Manafort azután kötött vádalkut az ügyészséggel, hogy más, az oroszügyi vizsgálathoz nem kötődő bűncselekmények miatt elítélték. Jackson bíró szerint Manafort a vádalkuban foglalt teljes együttműködéssel szemben több témában is hazudott a nyomozóknak. Hazudott például arról a 125 ezer dollárról, amit jogi költségei fedezésére kapott, ahogy hazudott arról is, hogy min ügyködött orosz munkatársával, az amerikai hatóságok szerint a Kremllel is kapcsolatban álló Konsztantyin Kilimnikkel.

A bíró szerint ezek mind lényegi kérdései voltak a folyamatban levő vizsgálatoknak, vagyis Manafort hazugságainak súlya volt.

Bár megsértette a vádalkut, attól az még nem veszti érvényét, vagyis Manafort nem vonhatja vissza vallomását, amelyben bűnösnek vallotta magát. (Via CNN)