Két és fél évvel elhalasztották a cigarettás dobozok márkátlanítását

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Két évvel elhalasztotta a kormány a cigisdobozok kifehérítését. Eredetileg azt tervezték, hogy már idén májustól csak egységes, fehér dobozban lehessen cigarettát forgalomba hozni, de a lépést most 2022-re halasztották. Lázár János dohányzásügyi miniszterelnöki megbízott sajtósa, Göbl Vilmos szerint már az is nagy eredmény, hogy 2022-től egyáltalán bevezetik ezt. A Népszavának nyilatkozó kormányzati források ugyanis beismerték, hogy a dohánylobbi legyőzte őket.

Pedig a cigisdobozok márkátlanítása az ausztráliai tapasztalatok szerint működő módszer a dohányzás visszaszorítására a fiatalok körében. Ott már 2012 óta azonos csomagolásban árulnak minden cigarettát, és a felmérések szerint ez rövid időn belül mérsékelte a dohányzást a 14-25 éves korcsoportban, akiknek kevésbé vonzó a cigaretta, ha azon nem látszik, hogy márkás.

Magyarországon igenis szükség lenne valamire, amivel el lehetne tántorítani a fiatalokat a dohányzástól. Hiába nehezítette meg a kormány a cigarettához jutásukat a trafokkban, a felmérések szerint az elmúlt négy évben másfélszeresére nőtt a dohányzó fiatalok aránya. (Via Népszava)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.