Szibériában mérgező, fekete színű hó hullik az égből

Fekete hó hullott az égből Szibériában egy olyan régióban, amely leginkább a szénbányászatáról híres. A helyiek sorra posztolják a videókat a fekete trutyival beterített utcákról. A hó állítólag nem csak fekete, hanem mérgező is, környezetvédelmi aktivisták szerint pedig nagyon látványosan megmutatja, hogy miért sújtja ökológiai katasztrófa a vidéket.

A fekete hóért a szénpor a felelős, amely a Kuzbass-régió számtalan külszíni fejtésű szénbányájából porzik ki, az aktivisták szerint pedig közvetlen okozója a térség borzasztó egészségügyi adatainak. A régió 2,6 millió lakosának várható életkora 3-4 évvel van az amúgy is nagyon alacsony orosz átlagéletkor alatt. A rákos megbetegedések és a tüdőbajok száma átlagon felüli a térségben.

Egy helyi környezetvédelmi aktivista szerint a fekete hó csupán a jéghegy csúcsa, valójában mindig ennyi szénpor van a levegőben, csak ez a hó miatt most jobban látszik.

A helyi szén jó részét amúgy az Egyesült Királyságba exportálják. (Guardian)

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.