Szibériában mérgező, fekete színű hó hullik az égből

Fekete hó hullott az égből Szibériában egy olyan régióban, amely leginkább a szénbányászatáról híres. A helyiek sorra posztolják a videókat a fekete trutyival beterített utcákról. A hó állítólag nem csak fekete, hanem mérgező is, környezetvédelmi aktivisták szerint pedig nagyon látványosan megmutatja, hogy miért sújtja ökológiai katasztrófa a vidéket.

A fekete hóért a szénpor a felelős, amely a Kuzbass-régió számtalan külszíni fejtésű szénbányájából porzik ki, az aktivisták szerint pedig közvetlen okozója a térség borzasztó egészségügyi adatainak. A régió 2,6 millió lakosának várható életkora 3-4 évvel van az amúgy is nagyon alacsony orosz átlagéletkor alatt. A rákos megbetegedések és a tüdőbajok száma átlagon felüli a térségben.

Egy helyi környezetvédelmi aktivista szerint a fekete hó csupán a jéghegy csúcsa, valójában mindig ennyi szénpor van a levegőben, csak ez a hó miatt most jobban látszik.

A helyi szén jó részét amúgy az Egyesült Királyságba exportálják. (Guardian)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.