Szibériában mérgező, fekete színű hó hullik az égből

Fekete hó hullott az égből Szibériában egy olyan régióban, amely leginkább a szénbányászatáról híres. A helyiek sorra posztolják a videókat a fekete trutyival beterített utcákról. A hó állítólag nem csak fekete, hanem mérgező is, környezetvédelmi aktivisták szerint pedig nagyon látványosan megmutatja, hogy miért sújtja ökológiai katasztrófa a vidéket.

A fekete hóért a szénpor a felelős, amely a Kuzbass-régió számtalan külszíni fejtésű szénbányájából porzik ki, az aktivisták szerint pedig közvetlen okozója a térség borzasztó egészségügyi adatainak. A régió 2,6 millió lakosának várható életkora 3-4 évvel van az amúgy is nagyon alacsony orosz átlagéletkor alatt. A rákos megbetegedések és a tüdőbajok száma átlagon felüli a térségben.

Egy helyi környezetvédelmi aktivista szerint a fekete hó csupán a jéghegy csúcsa, valójában mindig ennyi szénpor van a levegőben, csak ez a hó miatt most jobban látszik.

A helyi szén jó részét amúgy az Egyesült Királyságba exportálják. (Guardian)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.