Visszatér Rómába a francia nagykövet

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Pénteken visszatér Rómába az olaszországi francia nagykövet, akit februárban hívtak haza, miután olasz politikusok bírálták Emmanuel Macron francia elnököt és politikáját - mondta el Nathalie Loiseau francia EU-ügyi miniszter az RTL rádióadónak pénteken.

Sergio Mattarella olasz elnök felhívta Macront, és a két vezető biztosította egymást országaik baráti kapcsolatának fontosságáról - számolt be az RTL-nek Loiseau. Mattarella és Macron megegyezett abban, hogy Rómának és Párizsnak szüksége van egymásra. 

Macron és Mattarella 2018 januárjábanFotó: VINCENZO PINTO/AFP

Franciaország február 7-én hívta haza konzultációra a diplomatát. A második világháború óta ez volt az első alkalom, hogy visszahívtak egy francia nagykövetet Rómából.

"Franciaország hónapok óta ismételt vádaskodások, megalapozatlan támadások, rágalmazó kijelentések tárgya, amelyeket mindenki ismer és fel tud idézni" - indokolta a visszahívást közleményében a francia külügyminisztérium. "Erre a világháború vége óta nem volt példa" - hívta fel a figyelmet.

A francia kormány kifogásolta, hogy Róma beavatkozik a francia belpolitikába. Párizst különösen érzékenyen érintette, hogy Luigi di Maio olasz kormányfőhelyettes találkozott a sárgamellényes mozgalom képviselőivel. Ugyancsak a vitás pontok között szerepel az olasz bevándorlási politika.

Párizs és Róma között nagyon feszült a diplomáciai viszony azóta, hogy Olaszországban 2018 júniusában kormánykoalícióra lépett a Matteo Salvini vezette, bevándorlásellenes Liga és az elitellenes Öt Csillag Mozgalom. (MTI)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.