Visszatér Rómába a francia nagykövet

2019 február 15., péntek 8:26
26

Pénteken visszatér Rómába az olaszországi francia nagykövet, akit februárban hívtak haza, miután olasz politikusok bírálták Emmanuel Macron francia elnököt és politikáját - mondta el Nathalie Loiseau francia EU-ügyi miniszter az RTL rádióadónak pénteken.

Sergio Mattarella olasz elnök felhívta Macront, és a két vezető biztosította egymást országaik baráti kapcsolatának fontosságáról - számolt be az RTL-nek Loiseau. Mattarella és Macron megegyezett abban, hogy Rómának és Párizsnak szüksége van egymásra. 

Macron és Mattarella 2018 januárjában Fotó: VINCENZO PINTO/AFP

Franciaország február 7-én hívta haza konzultációra a diplomatát. A második világháború óta ez volt az első alkalom, hogy visszahívtak egy francia nagykövetet Rómából.

"Franciaország hónapok óta ismételt vádaskodások, megalapozatlan támadások, rágalmazó kijelentések tárgya, amelyeket mindenki ismer és fel tud idézni" - indokolta a visszahívást közleményében a francia külügyminisztérium. "Erre a világháború vége óta nem volt példa" - hívta fel a figyelmet.

A francia kormány kifogásolta, hogy Róma beavatkozik a francia belpolitikába. Párizst különösen érzékenyen érintette, hogy Luigi di Maio olasz kormányfőhelyettes találkozott a sárgamellényes mozgalom képviselőivel. Ugyancsak a vitás pontok között szerepel az olasz bevándorlási politika.

Párizs és Róma között nagyon feszült a diplomáciai viszony azóta, hogy Olaszországban 2018 júniusában kormánykoalícióra lépett a Matteo Salvini vezette, bevándorlásellenes Liga és az elitellenes Öt Csillag Mozgalom. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt