Ez a cucc fél év alatt rombol annyit a szervezeten, mint a heroin tíz év alatt

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

A Videotéka mai adásában Horváth Balázs filmjét, a Dizájneren című indexvideót ajánljuk. Mikor bemutatták a moziban, már lelkendeztünk a filmről. Nem teljesen elfogulatlanul, ugyanis a készítők között ott van kollégánk, Botos Tamás is:

„Geri hosszú évekig heroinnal lőtte magát, aztán 2010-ben, ahogy a fővárosi intravénás drogosok többsége, ő is áttért az olcsóbb, könnyebben beszerezhető dizájnerdrogokra. Az innen nézve kiszámítható, békebelinek tűnő, belassulós hernyózós éveknek vége lett. Ezerrel nyomult be a kati, a funky, az mdpv és társaik, amiknek az összetételét, hatásait sem ők, sem az orvosok, sem a prevencióval, rehabilitációval foglalkozó szakemberek nem ismerték. Lehetetlen rá felkészülni, lehetetlen kontrollálni, viszont olyan hatékonysággal és erővel rombol, ahogy a heroin sem tudott. Nem meglepő, hogy a film végén futó stáblistán volt olyan szereplő, akinek már be volt keretezve a neve.

Geri is látja, hogy ereje végéhez közeledik, a teste és pszichéje egyaránt kezdik feladni, pedig alig lehet harminc éves. Ez a cucc, ahogy ő fogalmaz, belülről égeti szét. Fél év alatt rombolt annyit a szervezetén, mint a heroin tíz év alatt. Geri egy nehéz pillanatában elhatározza, megpróbál kimászni a nyakig érő szarból. Bejelentkezik egy vidéki rehabilitációs intézetbe, ahol viszont csak két hónap múlva tudják fogadni. Megreccsen. Azt sem nagyon tudja, hogy a következő órát hogyan fogja átvészelni, nem hogy a következő két hónapot. A film tulajdonképpen a rehabra erős dilemmákkal készülő junkie utolsó drogos időszakát mutatja be.

„Geri valahol a lét és a nem lét végső állapotában lebeg. Nem az a kérdés, hogy hogyan tudna ő normális, hétköznapi életet élni, hanem hogy hogyan fogja ezt az egészet túlélni. Kizárólag két nagyon ijesztő út áll előtte, az egyik a halál, a másik pedig a még rettenetesebb elvonás. A film alatt folyamatosan hazudozik magának, keresi a kibúvókat, de választani, dönteni képtelen. Szinte semmi befolyása nem maradt a saját élete felett. 
A Dizájnerent végignézni emberpróbáló feladat. Nincs benne pihenő, nincs fellélegzés, nincs kibúvó, nincs romantika, nincs öröm, nincs mámor, nincs szabadság, csak nyomorult, nyüszítős szenvedés.”

Kritikánk a filmről.

Dizájneren, magyar dokumentumfilm, 2016, 90 perc, Horváth Balázs - rendező, operatőr, Botos Tamás - operatőr, Márton - zene, Porteleki Áron - zene, Szabó Bálint - zene, Pusztay András - producer, Pap Levente - vágó

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.